:
Breaking News

Óriás napfoltcsoport

Óriás napfoltcsoport

Ezekben a napokban egy óriási kiterjedésű, nagyon aktív napfoltcsoport tartja lázban a csillagászat iránt érdeklődőket. Ennek a csoportnak köszönhetjük a kiemelkedő sarkifény-aktivitást is. Vessünk rá egy pillantást – nagy felbontásban.

Francsics László, Budapest

Az AR3664 jelű napfoltcsoport UV-ban

UV szűrős kép, így az összes eddiginél nagyobb a felbontása. (Talán minden amatőr napfotóénál is)
Az eredményt a Violet mirror, és a newton elrendezés (only mirror system) tette lehetővé, ami kifejezetten örömteli élmény a számomra.
UV technika:
Sajnos a teljes módszer egyelőre marad kísérleti stádiumban, mert a szűrő valójában alkalmatlan napfotózásra, de egy egyszerű eszmefuttatást ellenőriztem ily módon sikeresen.
Ha ideális optikai rendszer rövidebb hullámhosszon dolgozik, nagyobb az optikai felbontóképessége, lévén, hogy az Airy-korong mérete a hullámhosszal arányos. Vagyis a vörös helyett zöld, a zöld helyett kék szűrővel rendre nagyobb elméleti felbontás érhető el.
A tapasztalat azonban nem ez, hanem az ellenkezője, aminek a seeing, az objektumok halványsága, és az optikák egyéb limitációi az oka. Egyetlen kivételre van lehetőség, az pedig a Nap.
A Napból elég UV sugárzás érkezik még a légkörön át is, hogy jó legyen a jel-zaj arány, a fotoszféra kontrasztja óriási, már csak egy jó távcső kell, aminek a UV-ban is jó a performanciája. Ez csak teljesen tükrös rendszer lehet, pl newton, és nem árt, ha UV-ben több fényt gyűjt. A Violet mirror pedig pont ilyen eszköz.
Az eszmefuttatás ellenőrzése sikeres volt, a tervezett felbontásnövekedést elértem.
A fotó nagyjából 350 nm körüli sávban készült (Baader Venus-U), kb 360nm-es súlyponttal, így a felbontása pontosan 1,5X-nagyobb, mint Baader Solar Continuum-al, vagy más zöld szűrővel. Hozzávetőleg egy 45 cm-es távcső kell ahhoz, hogy zöld szűrővel ekkora felbontásunk legyen.
Persze a korábbi felvételeimnél nem 1,5X, hanem „csak” 10%-kal nagyobb felbontású, de az is elég nagy lépés előre. Sajnos, mivel jelenleg olyan UV szűrő nem található a piacon, ami nem abszorpciós üveget tartalmaz, hanem tisztát, ezért ez csak kísérlet marad. Az abszorpciós szűrőüveg 60 másodperc alatt melegedett fel annyira, hogy zavarja a képalkotást, így minden 4-5 perces hűtési időszak után 1 percem volt elkapni a jó felbontást.

KÉSZÍTETTE

Dr. Francsics László

OPTIKA

Soleye 300 „Violet” mirror

KAMERA

ASI 174 MM

MECHANIKA

Skywatcher EQ6

HELYSZÍN

Magyarország

DÁTUM

2024-05-06

EXPOZÍCIÓS ADATOK

0,15 ms 0gain 4000 15%-a

SZŰRŐK

Baader Venus-U