:

Északi fény messze délről

Északi fény messze délről

Május 10/11-e éjszakáját nehezen feledjük. Mindazok, akik kinn voltak az ég alatt, láthatták a csodálatos sarki fényt, amely hazánkból ritka vendég, még délebbről azonban még ritkábban látható.

Bánfalvy Zoltán, Zaragoza, Spanyolország

Az előrejelzést látva biztos voltam benne, hogy ez a sarki fény még innen Spanyolországból, az északi szélesség 41. fokáról is látszani fog. Az előrejelzés 2024.05.11 02:00 UT-ra (04.00 CEST) ígérte a maximumot, itt az időzóna nyugati szélén akkor még sötét van.

Felállítottam a fényképezőgépet és azt terveztem, hogy miután megtaláltam a megfelelő beállításokat, éjfél előtt elindítom a felvételt, lefekszem és hajnali 4 körül kinézek, hogy mi a helyzet. 20:54 UT-kor mentem fel a teraszra és úgy tűnt, hogy északi irányban halványan, vörösesen dereng az ég, ami szokatlannak tűnt, mert nem így fest egy átlagos derült este. Elindítottam a felvételt, miután rátaláltam a 30 s, ISO 200, f/5.6 beállításra, aminél még nem mos el mindent a fényszennyezés. (Innen is üdvözlöm a Guardía Civil egész éjjel fölöslegesen égetett reflektorait). A jelenség egyértelműen, bár halványan látszott a képeken. Mint később kiderült, az első nagyobb aktivitás 20:45 UT körül volt, valószínűleg ennek a végét láttam amikor felértem a teraszra, az első képeimen már a csökkent aktivitás látszott. Lefeküdtem aludni, hajnali 4-kor kimenve nem láttam semmit, de a képekbe belenézve nyugtáztam, hogy nagy tűzijátékot sikerült elkapni. A legjobb képek 22:11-17 UT, 22:37 UT, 22:51 UT, 00:20 UT, 02:53 UT körül készültek.
Ha nem kellett volna reggel korán kelnem, akkor csatlakoztam volna a helyi csillagászklub lelkesebb tagjaihoz, akik a várostól keletre fekvő Leciñena 532 m magasan lévő kolostorához mentek és a Bortle 4-es égen lélegzetelállító képeket készítettek. Tanulság a jövőre nézve: nem kell az előrejelzést készpénznek venni, hanem fotózni sötétedéstől pirkadatig.