:
Breaking News

40 éves lett a Primo, a legendás magyar mikroszámítógép

40 éves lett a Primo, a legendás magyar mikroszámítógép

Idén lett 40 éves a Primo, a magyar fejlesztésű hobbi- és otthoni számítógép, amit 1984-től 1986-ig gyártottak. A mikroszámítógépet a Microkey Kutatási Fejlesztési Termelési Társulás készítette, amit 1983-ban alakított meg a SZTAKI, az Elektromodul és a sárisápi Új Élet mezőgazdasági termelőszövetkezet.

A társulás egy éves fejlesztési munkát követően, 1984 tavaszán jelentette be a nyilvánosságnak, hogy egy egyszerű és olcsó otthoni számítógép gyártásába kezdenek – ez volt a Primo, amiből összesen 7000 darab készült, ebből 1000 darab valódi billentyűzettel.

A gép alapja egy 8 bites U880 processzor volt, a Zilog Z80 NDK-s megfelelője, „egykártyás” TRS80 alapú ROM-ba (4X4K-s EPROM-ba) égetett BASIC interpreterrel. A gépet három memóriamérettel forgalmazták (16K, 32K, 48K), perifériaként pedig televíziót és kazettás magnót lehetett csatlakoztatni hozzá.

A legendás mikroszámítógép 40. születésnapját az alkotók és rajongók május 10-én egy konferenciával ünnepelték a HUN-REN SZTAKI-ban, ahol előadások keretében lehetett hallani a Primo létrejöttének körülményeiről, továbbá bemutatkoztak egyedi változatok is a máig népszerű, 8-bites családi számítógépből.

The post 40 éves lett a Primo, a legendás magyar mikroszámítógép first appeared on 24.hu.