:
Breaking News

Ősi kozmikus ütközést sikerült megfigyelni

Ősi kozmikus ütközést sikerült megfigyelni

Először sikerült megfigyelni két nagyon nagy tömegű fekete lyuk összeütközését a korai világegyetemben – írja a The Guardian. A James Webb űrteleszkóp (JWST) adatai alapján készített tanulmányban két galaxis, illetve az azok középpontjában lévő objektumok találkozását mutatják be, az esemény mindössze 740 millió évvel az univerzum születése után történt.

A felfedezés azt jelenti, hogy az ilyen összeolvadások gyakoriak voltak a korai világegyetemben.

Ez segíthet megmagyarázni, hogy a szupermasszív fekete lyukak hogyan érhettek el extrém tömeget.

„A kozmológia egyik problémája az, hogy megmagyarázzuk, miként képesek ezek a fekete lyukak ekkorára nőni. A múltban mindig arról beszéltünk, hogy nagyon gyorsan elnyelik az anyagot, vagy hogy nagynak születnek. Egy másik lehetőség, hogy összeolvadás révén növekednek rendkívüli sebességgel” – mondta Roberto Maiolino, a Cambridge-i Egyetem munkatársa és a csapat tagja.

A szakértők eddig nem tudták, hogy az ősi galaxisok egyesülése a középpontjukban lévő szupermasszív fekete lyukak összeolvadásával is járt-e. A legújabb modellek azt mutatják, hogy ilyen találkozásokkor az egyik objektum kilökődhetett, vándorló fekete lyukká válva. A JWST friss adatai viszont mást sugallnak, az űrtávcső képes a világegyetem igen távoli múltjába visszatekinteni.

Az összeolvadás során a fekete lyukak hatalmas mennyiségű anyagot nyelnek el, és rengeteg energiát is felszabadítanak, ennek az aktivitásnak pedig jellegzetes színképi tulajdonságai vannak. A most megfigyelt egyesülés a ZS7 nevű rendszerben történt, a két fekete lyuk egyike 50 millió naptömegű volt, és a másik is hasonló tömegű lehetett.

A későbbi vizsgálatok alapján a korszakból észlelt fekete lyukak mintegy harmada szintén épp az összeolvadás folyamatán ment keresztül. Maiolino szerint ez elősegíthette az ősi fekete lyukak gyors növekedését.

The post Ősi kozmikus ütközést sikerült megfigyelni first appeared on 24.hu.