:
Breaking News

Budapestre is ellátogatott a világ legnagyobb LEGO diorámája

Budapestre is ellátogatott a világ legnagyobb LEGO diorámája

Május 18-án és 19-én rendezték itthon a 2024-es Budapest Comic Cont, ahol nemcsak olyan világsztárokat lehetett találkozni, mint Eric Roberts és Jerome Flynn, de megtekinthető volt a világ legnagyobb, Star Wars tematikájú LEGO diorámája is.

A legalább 1,2 millió elemből álló, 45,7 négyzetméter alapterületű, nagyjából 800 kilogrammos építmény a nagyváradi Czilli Botond és Czilli Bence (apa és fia) ötletéből alakult ki, húsznál is több közreműködő részvételével, a Guiness Rekdordok pedig az áprilisban rendezett, bukaresti East European Comic Con (EECC) során hivatalosan is a világ legnagyobb diorámájának ismerte el a romániai RoLUG csoport építményét.

A diorámát Star Wars: Lázadók című animációs sorozat ihlette, az építmény a széria fontos helyszínének számító Lothal bolygót kelti életre, annak ikonikus építményeivel, kiegészítve legendás űrjárművekkel és 1500-nál is több minifigurával.

Az alkotók azért választották a 2014 és 2018 között futott, négy évadot megélt szériát, mert a legtöbb hasonló dioráma az eredeti- vagy előzmény Star Wars-trilógiát veszi alapul, és a Lázadók méltánytalanul elhanyagolt része az univerzumnak.

Az építés még 2021-ben kezdődött, a LothalNet E-272 kommunikáció torony, vagy ahogy a legtöbben ismerik, Ezra (a Lázadók egyik főszereplője) tornyának megépítésével, majd idővel ez bővült arra a hatalmas méretre, ami a Budapest Comic Con keretén belül is látható volt. Az apa és fia projektnek induló építmény megteszett a RoLUG csoport (a LEGO által is elismert Romanian Lego User Group) többi tagjának is, akik beszálltak az eredeti terv kibővítésébe. Czilli Bence elmondása szerint kezdetben a Star Wars iránt rajongó építők csatlakoztak a projekthez, később pedig olyanok is részt vállaltak az alkotásban, akiket nem fűznek szorosabb szálak a messzi-messzi galaxishoz.

Birkás Péter / 24.hu Czilli Botond és Czilli Bence, mögöttük pedig az egész projektet beindító torony.

Czilli Botond hozzátette, hogy az eltérő részegységeket (sivatag, városrészlet, ipari komplexum stb.) mindig olyan tagok építették, akik jártasak voltak az adott miliőben, így mindenki azon dolgozhatott, amihez a legjobban ért. Mivel a RoLUG tagjai egyes esetekben az ország különböző részein élnek, így az építés koordinálása online történt, egy folyamatosan bővülő tervrajz alapján, a moduláris, kisebb négyzetes területekre osztott építményt pedig minden kiállítás előtt puzzle-szerűen kell összeilleszteni.

A mostani dioráma első, 2022-ben kiállított verziója még csak 4 négyzetméteres volt, ez nőtt pár hónap alatt 12 négyzetméterre, 2023-ban már 28 négyzetméter volt az alapterület, idén pedig 45,7 négyzetméterre bővülve meglett a Guiness világrekord.

A dioráma tele van a Star Wars: Lázadókból ismert jelenetekkel, de az alkotók éltek a kreatív szabadság adta lehetőségekkel, és olyan pillanatokat is megépítettek, amik a sorozatban közvetlenül nem voltak láthatók. A rengeteg hivatalos, szettként is megvásárolható űrjármű mellett saját modellek, mozgó építmények (vadászgépek, hajó. összeszerelő üzem), elképesztően kidolgozott szituációk, érdekességek, és easter eggek is találhatók a hatalmas építményen. A város egyik terén például egy ragadozó (Predator) és egy idegen (Alien) kávéznak a legnagyobb békességben, de meg lehet találni az Űrgolyhók rohamosztagosait is, akik épp átfésülik a sivatagot.

Birkás Péter / 24.hu Kapcsolódó Lenyűgöző a LEGO lépegetője, csak legyen hely, ahová teheted Közel húsz órán át építettük a LEGO legújabb, kifejezetten felnőtteknek szánt, többezer darabos Star Wars készletét.

The post Budapestre is ellátogatott a világ legnagyobb LEGO diorámája first appeared on 24.hu.