:
Breaking News

Kiderült, mikor láthatunk újra sarki fényt

Kiderült, mikor láthatunk újra sarki fényt

A május 11-ei hétvégén rengetegen megcsodálhatták hazánkban is a rózsaszínes-lilás, néhol pedig még zölden tündöklő sarki fényt. Aki lemaradt róla, nem érdemes csüggednie, ugyanis a BBC által megkérdezett szakértők szerint hamarosan ismét megcsodálható lesz a jelenség.

Ennek oka, hogy az a napfolthalmaz, amely energiát és gázt küldött a Föld felé, körülbelül két hét múlva ismét visszafordul felénk. A tudósok szerint az új napkitörés valószínűleg még mindig elég nagy és összetett lesz ahhoz, hogy további robbanásokat generáljon, amelyek a Föld mágneses mezejére csapódhatnak, és újra északi fényt hozhatnak létre.

Az, hogy ez Magyarországon is látható lesz-e, minden bizonnyal csak az eseményhez közeledve derül majd ki.

Krista Hammond, a brit Met Office űridőjárás-előrejelzője szerint a Nap közeledik a 11 éves napciklus maximumához, amikor is a Nap aktivitása a legerősebb. A ciklus intenzitását a napfoltok száma alapján becsülik meg, de ez valójában nem mondja meg, hogy a viharok milyen erősek lesznek, amikor elérik a Földet. A múlt hétvégi geomágneses vihar 2003 óta a legnagyobb volt.

A SpaceX tulajdonosa, Elon Musk jelezte, hogy a legutóbbi vihar nagy nyomás alá helyezte a Starlink műholdjait. Az Európai Űrügynökség (ESA) szóvivője szintén megerősítette, hogy a Starlinkeknél feszültségcsúcsok jelentkeztek. Az ESA jelezte, a műholdak, amelyekre a GPS eszközök támaszkodnak, szintén jelzavarral küzdtek a sugárzás miatt.

Kapcsolódó Örülhet, aki szeretne még sarki fényt látni Magyarországon Évtizedek óta nem volt ilyen erős geomágneses vihar, a sarki fények pedig az aktív Nap tevékenység hatására még többször tűnhetnek fel hazánk egén a következő években.

The post Kiderült, mikor láthatunk újra sarki fényt first appeared on 24.hu.