:

Ne csak gyereknapon legyünk jó szülők – Egyetlen pofon sem férhet bele

A gyereknevelésnél aligha létezik megosztóbb téma. A legtöbben szeretnénk „elég jó szülők” lenni ahhoz, hogy érett, talpraesett és életre való felnőtteket neveljünk gyermekeinkből, hogy felnőve gondoskodni tudjanak magukról és minél teljesebb életet élhessenek.

Gyermekeink nevelése és fegyelmezése szempontjából számtalan módszert alkalmazhatunk, vannak, akik engedékenyebbek, vannak, akik szigorúbbak és sajnos olyanok is, akik nem riadnak vissza az erőszakos megnyilvánulásoktól sem. A családon belüli erőszak elleni küzdelem elhivatott támogatójaként ismert AVON, gyereknap alkalmából szeretné felhívni figyelmünket, hogy az erőszak semmilyen formája nem elfogadható, a gyermekek ellen elkövetett erőszakos megnyilvánulás, a fizikai, lelki bántalmazás, vagy fenyítés akkor sem férhet bele eszköztárunkba, ha nevelési célzattal használjuk őket. A gyermekeknek szeretetre van szükségük, nem pedig pofonokra!

Az erőszak sajnos nem csak a felnőttek világát érinti. Napjainkban évente egy milliárd gyermek szenved el fizikai, lelki, szexuális bántalmazást, vagy elhanyagolást világszerte, amely szám a családon belüli erőszakra jellemző nagymértékű látencia miatt még nagyobbra tehető. Gyakori ugyanis, hogy a gyermekek a bántalmazók helyett saját magukat hibáztatják, és a segítségkérés helyett elkerülő védekezési mechanizmusokat fejlesztenek. Habár semmilyen körülmény, felelőtlen vagy dühítő viselkedés nem igazolhatja a gyermekbántalmazást – még akkor sem, ha az alapvetően jó szándékú nevelési célzattal érkezik – hazánkban is évente 15.000 főre tehető az erőszakot elszenvedő gyermekek száma. A hazai és nemzetközi vizsgálatok szerint a gyermekek ellen elkövetett erőszakos esetek 48-50%-a elhanyagolás, 25%-a fizikai, 20%-a érzelmi, 5 %-a szexuális abúzus.
A hazánkban is rendkívül magas számok megrendítőek, azonban sajnos nem meglepőek. Az Unicef hazai kutatásából ugyanis kiderült, hogy a megkérdezettek 14%-a szerint nincs kivetnivaló abban, ha egy szülő fizikai fenyítéssel neveli gyermekét, 38%-uk szerint egy-egy pofontól nem lesz baja a gyereknek, és ugyanennyien gondolják, hogy a gyerekeknek elsősorban kötelességeik vannak, nem pedig jogaik. A kutatásból az is kiderült, hogy sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mi számít bántalmazásnak. A megkérdezettek 70%-a nem érzi bántalmazásnak a szóbeli szidalmazást, de 26%-uk szerint a szeretetmegvonás, 37%-uk szerint pedig a gyerek némaságra kötelezése sem számít bántalmazó gyakorlatnak. Ezekből a gondolatokból pedig következtethetünk arra is, hogy mennyire sokan nem tudják felmérni, hogy egyes erőszakos megnyilvánulások milyen hatással lehetnek a gyermekek érzelmi fejlődésére.
„Aggodalommal szemléljük, hogy mennyire megosztó társadalmunkban a kérdés, hogy mi számít bántalmazásnak, hiszen a fizikai és szóbeli bántalmazás, fenyítés, vagy a gyermekek kis szintű elhanyagolása is súlyos következményekkel járhat egész társadalmunk szempontjából. Az erőszakos légkörű családban, közösségben felnövő gyermekek számára a bántalmazás normálissá, az élet részévé válik, ezáltal ők is nagyobb eséllyel válnak bántalmazóvá saját gyerekeikkel, családtagjaikkal vagy környezetükkel szemben. Ez az attitűd akkor is megfigyelhető, ha a gyermek olyan családban nő fel, ahol a szülőknek egymással vannak konfliktusai. Annak ellenére, hogy soha nem érnek hozzá és őt nem bántják, a gyermeknek folyamatosan jelen van az életében a bántalmazás, a szóbeli, lelki erőszak, amelyet akár könnyen követendő mintává válik a számára” – emelte ki Rácsok Balázs, az Ökumenikus Segélyszervezet szociális igazgatója.
„Az AVON-nál évek óta dolgozunk azért, hogy minél több ember figyelmét felhívjuk arra, hogy az erőszak semmilyen formája nem elfogadható. Négy gyermeket nevelő édesanyaként hatalmas aggodalommal tölt el, amikor azt hallom, hogy ’egy atyai pofon még senkinek sem ártott’. Bármilyen nemű fizikai vagy lelki erőszak effajta legalizálása elfogadhatatlan számomra, úgy vélem, nem az atyai pofonoktól válik egy gyermek rendes felnőtté, hanem attól, ha támogatást és szeretetet kap szüleitől. Büszke vagyok arra, hogy munkám során felszólalhatok és küzdhetek a családon belüli erőszak ellen, a nők és gyermekek védelméért. Az AVON pénz- és termékadományain keresztül már hosszú évek óta támogatjuk a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet családon belüli erőszak elleni tevékenységét, valamint a közelmúltban anyaotthonok és a Szekszárdi Családok Átmeneti Otthonának támogatásával is hozzájárultunk a súlyosan bántalmazott gyermekek és szüleik rehabilitációjához. A gyereknap remek lehetőség arra, hogy megünnepeljünk gyermekeinket, de nem szabad elfelejtenünk, hogy az év minden napján szükségük van a szeretetünkre, törődésünkre és segítségünkre. Járjunk nyitott szemmel és ne hunyjunk szemet, ha egy gyermeknek segítségre van szüksége” – nyilatkozta Kósa Anita, az AVON Magyarország szóvivője.
A gyermekek védelme a társadalom közös felelőssége. Akár családtagként, akár ismeretlenként szembesülünk egy gyermekbántalmazási esettel, fontos, hogy lehetőségeinkhez mérten próbáljunk a bántalmazott számára segítséget nyújtani. Mindig hangsúlyozzuk a gyermek számára, hogy nem ő a felelős a bántalmazásért, nem ő tehet róla, ha pedig veszélyben van, ne mulasszuk el a segítségkérést. Akár anonim módon is tehetünk bejelentést, hívhatjuk többek között a rendőrséget, vagy a gyermekjóléti szolgálatokat. Amennyiben a bántalmazott család olyan krízishelyzetbe kerül, hogy menekülnie kell és nem tudja hova forduljon segítségért, hívhatjuk a kapcsolati erőszak érintettjeit komplex módon segítő Ökumenikus Segélyszervezet által működtetett Országos Krízis és Információs Telefonszolgálatot.

The post Ne csak gyereknapon legyünk jó szülők – Egyetlen pofon sem férhet bele appeared first on BellaCafe.hu.

Hasonló tartalmak

Hirdetés

Cimkék

Keresés