:

Sikerült visszapillantani a kozmikus hajnalba

Sikerült visszapillantani a kozmikus hajnalba

Egy friss tanulmányban a szerzők az univerzum néhány legkorábbi galaxisának kialakulási folyamatait mutatják be – írja a ScienceAlert. A kutatók a James Webb űrtávcső (JWST) adatait hívták segítségül, az űrteleszkóppal 13,3-13,4 milliárd évvel ezelőttre sikerült visszapillantani. Ekkoriban a világegyetem még csak néhány százmillió éves volt.

A szakértők három újonnan kialakuló, illetve növekvő galaxist detektáltak. „Mondhatnánk, hogy ezek az első »közvetlen« képek a galaxisképződésről, amelyeket valaha láttunk” – nyilatkozta Kasper Elm Heintz, a dániai Niels Bohr Intézet munkatársa és a vizsgálat vezetője.

Eddig a James Webb a fejlődés későbbi szakaszaiban lévő korai galaxisokat mutatott meg nekünk, ezúttal tanúi lehetünk a születésüknek, és így az univerzumban lévő első csillagrendszerek felépülésének

– mondta a kutató.

A kozmikus hajnal néven ismert, az ősrobbanás utáni első mintegy egymilliárd év igen rejtélyes: a periódusra a semleges hidrogén jellemző, amely megakadályozza a fény szabad terjedését. A JWST-t úgy tervezték, hogy infravörös hullámhosszú megfigyelései révén áthatoljon ezen a ködön, messzebbre jutva, mint elődei.

Heintz és kollégái a kozmikus hajnal három galaxisának jeleit észlelték, ezek a rendszereket körülvevő semleges hidrogénből származnak. Az érintett galaxisok nagyjából 400-600 millió évvel az ősrobbanás után keletkeztek, az egyik közülük a legkorábbi ismert rendszerek egyike. „Ezek a galaxisok olyanok, mint csillogó szigetek az egyébként semleges, átlátszatlan gáztengerben” – emelte ki Heintz.

A kutatók meg tudták különböztetni a rendszerek körüli gáztömegeket a közöttük lévő semleges anyagtól. Megállapították, hogy ezek a gázhalmazok meglehetősen nagyok, és az egyes galaxisok elég nagy részét lefedik, ami arra utal, hogy aktívan galaktikus anyaggá alakulnak. A sok gáz jelenléte arra utal, hogy ekkoriban a rendszerek még nem alakították ki csillagaik többségét.

Az új vizsgálat segít jobban megérteni a kozmikus hajnalt, igaz, a korszakkal kapcsolatban még így is sok a kérdőjel. A szakértők további céljai közé tartozik, hogy még alaposabban feltárják a korai galaxisformálódást.

The post Sikerült visszapillantani a kozmikus hajnalba first appeared on 24.hu.