:
Breaking News

Letölthető az alkalmazás, ami 2025-től kiváltja az okmányokat

Letölthető az alkalmazás, ami 2025-től kiváltja az okmányokat

A Digitális Magyarország Ügynökség (DMÜ) az Európai Parlament és az Európai Tanács már életbe lépett rendeletével összhangban elérhetővé tette a Digitális Állampolgár applikációt, amelynek célja, hogy hatékonyabbá tegye az elektronikus ügyintézést az állampolgárok számára, hosszútávon pedig kiváltsa a fizikai iratokat.

Az androidos és iOS-alapú mobilokra letölthető alkalmazást szeptembertől lehet aktiválni, a regisztrációt viszont már most is el lehet végezni.

Ehhez nincs más dolguk, mint hogy egy kormányablakban igazoljuk a személyazonosságunkat, majd az alkalmazásban megadjuk az ügyintézőtől kapott egyszer használatos kódot, írja a Rakéta.

A DMÜ oldalán található tájékoztató szerint az alkalmazást több lépcsőben fogják fejleszteni, így a szeptemberi induláskor még csak korlátozott funkcionalitással fog bírni. Ezek a következők:

Igazolhatjuk vele a személyazonosságunkat rendőrségi igazoltatáskor, Egy helyen megtalálhatók lesznek a személyes adataink, okmányaink és a gépjárművünk adatai. Ezek az adatok, okmányok hitelesítve tovább is küldhetők az alkalmazással, így nem kell szkennelni azokat, E-mail cím és jelszó megadása nélkül jelentkezhetünk be az állami weboldalakra és alkalmazásokba, Digitális aláírással hitelesíthetjük a szerződéseket és egyéb dokumentumokat, Digitális erkölcsi bizonyítványt igényelhetünk, amely igazolja büntetlen előéletünket, Időpontot is foglalhatunk a kormányablakokba.

Az appot a Google Play Áruház adatai szerint már több mint tízezren töltötték le. A tervek szerint a Digitális Állampolgár alkalmazás a jövőben ennél jóval szélesebb funkcionalitással bír majd, 2025 második felétől például az állami weboldalak mellett már bankok, közműszolgáltatók és egyéb szolgáltatók weboldalaira is bejelentkezhetünk a segítségével.

Jövő év végére pedig már teljesen kiválthatjuk vele a fizikai okmányainkat és a gépjárművünk adásvételi folyamatát is online végezhetjük el az appal. 2026-ra várhatóan minden közigazgatási ügyet el lehet majd intézni az alkalmazásban.

Kapcsolódó Készül az alkalmazás, ami nyugdíjba küldheti az igazolványainkat Pár év múlva már semmilyen dokumentumot sem kell magunknál tartani.

The post Letölthető az alkalmazás, ami 2025-től kiváltja az okmányokat first appeared on 24.hu.