:

Hatalmas lávafolyamokat figyeltek meg a Vénuszon

Hatalmas lávafolyamokat figyeltek meg a Vénuszon

Egy friss tanulmány alapján folyamatban lévő vulkáni aktivitás nyomaira bukkantak a Vénuszon – írja a The New York Times. Davide Sulcanese, a Chieti-Pescarai D’Annunzio Egyetem doktorandusza és kollégái két hatalmas, kanyargó lávafolyamot észleltek az égitesten.

A Föld és a Vénusz egymás szomszédjai, a két bolygó egy időben alakult ki, és hasonló anyagú, illetve méretű. Ennek ellenére a Föld egy, az élet számára tökéletes objektum, míg a Vénusz meglehetősen pokoli hely. Az eltérésre az egyik magyarázat, hogy évezredekkel ezelőtt több apokaliptikus kitörés is elkezdődött a Vénuszon, ami az üvegházhatást fokozva forró sivataggá alakította az égitestet.

A Vénuszon ma is találhatóak vulkánok, a légkör azonban gyakorlatilag átláthatatlan, kitörést ezért még nem dokumentáltak. Az 1990-es években a NASA Magellan űrszondája ugyan képes volt megvizsgálni a bolygó nagy részét, ám viszonylag alacsony felbontású képein nehéz feladat volt kiszúrni a potenciális kőzetolvadékot.

A kutatók most modern szoftverrel elemezték a Magellan adatait, és két egyértelmű lávafolyamot találtak: az egyik a Sif Mons nevű pajzsvulkán oldalában, a másik pedig a vulkánokkal tarkított síkság, a Niobe Planitia nyugati részén húzódik.

Noha a szakemberek korábban is sejtették, hogy a Vénuszon zajlanak még kitörések, egy dolog feltételezni az aktivitást, és egészen más meg is figyelni.

A bolygót nem jellemzi a földihez hasonló lemeztektonika, a jelek alapján azonban a mélyben történik valami, ami elősegíti a vulkanizmust. A légkörben egyébként korábban detektáltak már tűzhányókhoz köthető gázokat, de egészen 2023-ig nem került elő közvetlen bizonyíték az aktív vulkanizmusra. A mostani a második alkalom, amikor sikerül igazolni a tűzhányók folyamatban lévő tevékenységét.

A szakértők szerint mindkét lávafolyás hasonló méretű, mint amilyeneket 2018-ban észleltek a hawaii Kilauea tűzhányónál. A csapat az új adatok alapján úgy véli, hogy a korábban feltételezettnél lényegesen több kitörési esemény zajlik a Vénuszon.

A felfedezés a bolygón észlelt foszfin rejtélyét is megmagyarázhatja. 2020-ban egy kutatócsoport bejelentette, hogy foszfint észlelt az égitest légkörében, és mivel az anyag az élet lehetséges jele, az adatokat komoly izgalom övezte.

A vegyület ugyan vulkanizmussal is kialakulhat, sok szakértő azonban eddig azt állította, hogy a Vénusz nem elég aktív a foszfin létrejöttéhez. A friss tanulmány alapján viszont igenis van elég működő tűzhányó a felszínen.

The post Hatalmas lávafolyamokat figyeltek meg a Vénuszon first appeared on 24.hu.