:

Félelmetes fejlesztéssel állhat elő hamarosan az OpenAI

Félelmetes fejlesztéssel állhat elő hamarosan az OpenAI

A világ vezető mesterséges intelligencia vállalata, az OpenAI kedden közölte, hogy megkezdte az új MI csúcsmodelljének képzését, amely a népszerű online chatbot, a ChatGPT alapját képező GPT-4 technológiát válthatja majd fel, írja a The New York Times.

A Sam Altman vezette cég blogbejegyzésben azt írta, az új modelltől azt várják, hogy „új szintre emeli” a mesterséges intelligenciát, amely még közelebb viheti őket a mesterséges általános intelligencia (AGI) eléréséhez.

Ez azt jelentené hogy szinte mindenre képes lenne a modell, amit az emberi agy tud.

Az OpenAI azt is leszögezte, hogy számolva a vállukra nehezedő nyomással egy új védelmi bizottságot hoznak létre, amelynek feladata az lesz, hogy folyamatosan vizsgálja, hogyan kezeljék az új modell és a jövőbeli technológiák jelentette kockázatot. A bizottság a mostani 90 napos vizsgálat lefolytatása után tanácsokat ad a cégvezetésnek arról, milyen plusz óvintézkedésekre lenne szükség.

Bár név szerint nem említik, lehetséges hogy a következő modell fejlesztése az úgynevezett Project Q* keretein belül zajlik, amelynek létezésére a cég tavaly év végi balhéjakor derült fény. Az akkori szivárogtatások szerint a modell komoly eredményekre képes a különösen problémásnak számító matematikai problémamegoldás terén is.

Ennek megjelenésére, és az AGI elérésére azonban a korábbi pletykákkal szemben reálisan még néhány évet várni kell. A szintugrások eddig 2-3 évente mentek végbe eddig a Google, a Meta és főleg az OpenAI háza táján, s mivel a GPT-4 tavaly jelent meg, még egy, de akár két évig is eltarthat a modell képzése és tökéletesítése.

Kapcsolódó Emberi hangon beszél és nevet az új ChatGPT Az Omni elnevezésű, több médiumban is fejlett modell elképesztő előrelépést jelez.

The post Félelmetes fejlesztéssel állhat elő hamarosan az OpenAI first appeared on 24.hu.