:

The Boys in the Boat – suhannak a feledhetőség vizén

The Boys in the Boat – suhannak a feledhetőség vizén

Mivel inspirálós sportfilm, így nyilván nem feledhettem el örökre, főleg, hogy a Prime Videon fenn van George Clooney tavalyi rendezése. Vagy inkább Oscar halászata?

A történet? A dicső amerikai srácok leevezik a németeket a berlini olimpián 1936-ban. Na de milyen srácok!? A nagy gazdasági válság szegényeinek ad esélyt a washingtoni 8 fős evezős csapat edzője, amikor beteszi őket a másodcsónakba a gazdagék kölykeinek hátszelébe. Ez a sport egészen addig a felsőbb osztályok kedvtelése volt, a pénzes egyetemek legyőzhetetlenek voltak benne, de most jönnek a munkások, és kitartással, akarattal, elkeseredéssel feltörnek.

Szóval a tipikus sportfilm kezdetből, az esélytelenek nyugalmával indítókéból nem csak simán emberi kitartásos történet keveredik, de az osztályharc, és még a náciknak bemutatás is. Mi állhatott az Egy csónakban hatalmas sikerének útjába? Hogy a film iszonyat semmilyen?

Igazából a kényelmesen klisés történetet egy ilyen sportfilmnek sosem rónám fel, ezeknél mindig a mesélés módja számít, na meg az alakítások. A zsánerből való kiemelkedéshez nem elég az iparosmunka, kell valami plusz, ami a Boys in the Boatnak még csak távolról sem lett meg. Minden a legtipikusabb benne, de az utolsó centiig, nézésig, kameraállásig. Vagyis ez nem teljesen igaz, mert a fiúk mellé kerülő új “hajtó” sztorijából mintha kimaradt volna valami, szóval lehet csattogott a vágóolló, hogy a rövidebb játékidő miatt jobban csússzon a film.

El lehet lenni a Boys in the Boattal, főleg olyanoknak, akik hozzám hasonlóan mindent megnéznek a témában, de Clooney… akárhogy erőlködött, nem tudta megmarkolni a vizet (elnézést:). Ha eldugottabb, hangulatos néznivaló kell, akkor inkább újranézem a McFarlandot, mert ott legalább Kevin Costner rutinja felemeli a filmet, és bár komoly, de nem ilyen túlkomoly, mint az Egy csónakban. (Erről eszembe jutott az a jelenet, amikor a gazdagabb csapat edzője beszáll 200 dollárral itt, miután a szegények összeszedtek 4800-at, sokan lehet kihagyva 1-1 étkezést, és ez ünnepélyes pillanatként van beállítva… komolyan, több csóróságra még emlékező, onnan kiemelkedő rendező kéne, mert annyira nem érzik az arányokat már néha Hollywoodban.)

Hirdetés

Cimkék

Keresés