:

Ismét sikeresen szállt le Kína a Holdon!

Ismét sikeresen szállt le Kína a Holdon!

A Chang’e-6 holdszonda leszállt a Hold túlsó oldalán, ahonnan a visszatérő egysége kőzetmintát fog hozni a Földre részletes laboratóriumi vizsgálatok céljából.

Kína új holdszondája, a Chang’e-6 („Holdistennő”) 2024. május 3-án 09:27:29 világidőkor indult útjára, hogy a Hold tőlünk nem látható oldalán leszálljon és a felszínről gyűjtött kőzetmintával térjen vissza a Földre. Az űrszonda május 8-án 02:12 világidőkor holdkörüli pályára állt, aminek holdközelpontja mintegy 200 km magasságban van a felszín felett.

A Chang’e-6 küldetése a korábbi két holdszonda, a Chang’e-4 és 5 programjának egyfajta egyesítése. Egyrészt a Chang’e-4 a űrkutatás történetében először szállt le a Hold túlsó oldalán és egy holdjárót is magával vitt (Yutu-2 vagy „Jade nyúl 2”) a hatalmas, mintegy 2500 km átmérőjű Déli Pólus Aitken-medencében (South Pole Aitken basin, röv. SPA) levő, 186 km átmérőjű von Kármán-kráterbe 2019. januárban. A Földhöz képest a Holdon a déli poláris vidék geológiai (szelenológiai) értelemben jelentősen kiterjedtebb, mert az SPA a déli pólus mellett sokkal nagyobb területet foglal magába. Másrészt a Chang’e-5 2020 végén 1,731 kg kőzetmintát hozott a felénk eső oldalon levő Mons Rümker közeléből. Ezúttal a Chang’e-6 a túlsó oldalra ment és onnan hoz először mintát részletes laboratóriumi vizsgálatok céljából. A leszállóegység a kőzetgyűjtés mellett a fedélzetén levő tudományos műszerekkel is méréseket fog végezni. Meglepetés, hogy a Chang’e-6 egy korábban nyilvánosságra nem hozott („previously undisclosed”) mini holdjárót (rovert) is magával visz, ami a felszín összetételét fogja meghatározni infravörös színképelemzővel.

A Chang’e-6 célpontját az SPA területén levő nagy Apollo-medence (Apollo-kráter) déli pereménél jelölték ki. Az Apollo-medence külső permének átmérője mintegy 537 km, de van egy belső gyűrűje is, ami mintegy 480 km átmérőjű. A Chang’e-6 tervezett leszállóhelye holdrajzi koordinátái déli szélesség 42,1 fok, nyugati hosszúság 154.4 fok.

A Chang’e-6 leszállóhelye az Apollo-medence déli pereme és tágabb környezete. A kör alakú szaggatott fekete vonal az SPA medence határa (CNSA, Space News, 2024.04.29.).

A Hold túlsó oldalán levő Chang’e-6 leszállóegységgel a Földről a rádiókapcsolatot a már a Hold körül keringő Csüecsiao-2 (Queqiao-2) átjátszó műhold biztosítja. A Csüecsiao-2 átjátszó 2024. március 20-án indult útnak, négy nappal később már olyan elnyúlt holdkörüli ellipszis pályára állt, amelynek holdközelpontja a felszíntől 200 km-re, holdtávolpontja pedig 16 ezer km-re húzódik.

A Chang’e-6 tervezett leszállása végül magyar idő szerint 2024. június 2-án 00:23-kor sikeresen megtörtént. Mindeddig még nem tették közzé a bekövetkezett landolás pontos koordinátáit.

Az alábbi rövid videó a kínai Xingua hírügynökségi jelentés a Chang’e-6 leszállásáról.

Xinhua News – China’s Chang’e-6 lands on moon’s far side to collect samples (2024. június 1., YouTube)

Az alábbi videó a Chang’e-6 holdszonda leszállásának időpontját is mutatja.

LIVE TRACKER! Chang’e-6 Lunar Sample Mission – The Launch Pad – 2024-06-02 (YouTube videó).

A Chang’e-6 küldetésének lényege, hogy sikeres küldetés esetén először fog kőzetmintát hozni a Hold túlsó oldaláról, a hatalmas SPA medence területéről, ami a kutatók reményei szerint égi kísérőnk felénk forduló és túlsó oldala közötti különbözőségek okairól fog új ismereteket elárulni. A tervek szerint a Chang’e-6 küldetése 53 napig tart és mintegy 2 kg kőzetmintát hoz a felszínről, illetve speciális fúró segítségével akár 2 méteres mélységből is.

Az alábbi két fantáziakép kép a Chang’e-6 leszállóegységét mutatja a Holdon.

A Chang’e-6 holdszonda a Hold felszínén. A leszállóegység felső része a begyűjtött kőzetmintával majd elhagyja a Holdat, az alsó része a Holdon marad (fantáziakép, CNSA: China National Space Administration). A Chang’e-6 mintavevő karja kőzetmintát gyűjt és behelyezi majd a leszállóegység felső részébe, a Földre visszatérő kapszulába (fantáziakép: CNSA, CGTN: China Global Television Network).

A Chang’e-6 leszállóegységének felső része, ami az összegyűjtött holdkőzetet tartalmazza, a tervek szerint június 4-én fog felszállni a Holdról és összekapcsolódik a Hold körül keringő visszatérő egységgel. Utóbbi a kapszulával június 20-án fogja elhagyni a holdkörüli pályát és a kapszula a terv szerint június 25-én fog leszállni Kína Belső Mongólia területén.

Ha minden rendben megy, ez lesz az első anyagminta a Hold túlsó oldaláról. Ez egy újabb mérföldkő lesz a holdkutatás történetében.

A hír a GINOP-2.3.2-15-2016-00003 “Kozmikus hatások és kockázatok” projekt témaköréhez kapcsolódik.

Források:

Space News (2024.06.01.) New Scientist (2024.05.30.) X.COM (2025.05.29.) Space News (2024.05.29.) SPACE.COM (2024.05.21.) Space News (2024.05.06.)