:

Van, amiben ez a porszívó a kétszer drágább Dysont is lekörözi

Van, amiben ez a porszívó a kétszer drágább Dysont is lekörözi

Gondolhatnánk, hogy porszívót vásárolni egyszerű feladat, de amint rászánjuk magunkat egy új modell vásárlására, hamar szembesülünk a ténnyel, hogy a kínálat hatalmas, és a technológia fejlődése azért ebben a szegmensben is elég rendesen átrendezte a piacot. Néhány éve még joggal kételkedtünk például az akkumulátoros rúdporszívók hatékonyságában, ma viszont már bőven találni olyan megoldásokat, amik értelmezhető üzemidő (30–60 perc) mellett kínálnak kiváló teljesítményt. Ez ugyanakkor oda vezetett, hogy ma már a szimpla porszívózás mellett muszáj valami extrát nyújtani a vásárlóknak, hogy a gyártók kitűnjenek a tömegből.

Ez lehet az extravagáns dizájn, az átlagnál gazdagabb tartozékkínálat, a többieknél praktikusabb kialakítás, esetleg olyan funkciók, amik túlmutatnak a földön lévő kosz felszippantásán. Utóbbi kategóriába tartozik a feltörlés lehetősége, amit egyre több márka kínál az egyes modelljeinél. A Philips már két éve előrukkolt egy olyan megoldással, aminél alaptartozék volt a feltörlős fej (majd jött egy még komolyabb típus), a Dyson pedig tavaly dobta piacra az első olyan rúdporszívóját, aminél opció a nedves tisztítás. A Bosch legújabb, Unlimited 7 ProHygienic Aqua nevű terméke szintén ezt kínálja, viszont egyes konkurenseknél jóval barátibb áron – tesztemben annak igyekeztem utána járni, pontosan mit is kapunk a pénzünkért.

Szajki Bálint / 24.hu

Bosch Unlimited 7 ProHygienic Aqua porszívó

A cikkünk írásának pillanatában 180 ezer forint környékén kínált eszköz egy egészen kompakt dobozban érkezett meg hozzám, amiből a kibontást követően az alábbi tartozékok kerültek elő:

porszívófej, 0,3 literes portartállyal; 3000 milliamperórás, cserélhető Li-Ion akkumulátor; behajlítható könyökkel felszerelt porszívócső; motoros tisztítófej LED-es surlófénnyel; feltörlőfej, kivehető víztartállyal; két pár mikroszálas feltörlőpárna; résszívófej; kárpittisztítófej; kefés szívófej; adapter az akkumulátorhoz; falra szerelhető dokkoló. Szajki Bálint / 24.hu Ezt találjuk a porszívó dobozában.

A felszereltségre alapvetően nem lehet panasz, bár egy macska gazdájaként nekem nagyon hiányzott egy olyan motoros fej, amit kifejezetten kárpithoz fejlesztettek. Hasonló cipőben járóknak lehet jó hír, hogy a tesztalanyunkból létezik olyan, valamivel drágább kiszerelés (BCS71HYG3 kódnéven), amelynél ilyen kiegészítőt is kapunk, sőt, a húszezer forintos felárért cserébe egy flexibilis hosszú résszívó is jár a porszívó mellé, ami az autók takarítása közben lehet nagy segítség.

Akkumulátor és üzemidő

Az alkatrészek jó minőségű, strapabíró műanyagból készültek, a tartozékok stabilan kapcsolódnak, a 3000 milliamperórás akkumulátor pedig egyetlen mozdulattal cserélhető, tehát egy második egység beszerzésével töltés nélkül folytatható a takarítás. Igen nagy pozitívum továbbá, hogy a Bosch tagja a Power For All szövetségnek, tehát a porszívó mellé járó 18 V-os telep úgy van kialakítva, hogy kompatibilis a német cég számos egyéb termékével (a fúrótól a dekopírfűrészig), illetve 10 másik gyártó (például Gardena, Wagner, Husqvarna stb.) eszközeivel is.

Amit viszont érdemes tudni, hogy az aksi a csomagban található adapterrel nem tölthető (ehhez külön kiegészítő vásárlása szükséges), csak akkor, ha bepattintjuk a porszívófej foglalatába.

Fontos továbbá, hogy az akkumulátor beépített védelemmel rendelkezik, ami annyit tesz, hogy amennyiben felmelegszik (ezt a porszívón pirosan világító LED-ek jelzik), magától kikapcsol, és addig nem lehet használni/tölteni, amíg újra el nem éri az üzembiztos hőmérsékletet. Éppen ezért, ha a porszívózás végeztével az eszközt felhelyezzük a dokkolóra (amibe szépen beköthető az adapter), és nem tölt azonnal, akkor nem hibával van dolgunk, csak dolgozik a telep védelme.

Az akkumulátor Eco fokozaton nagyjából 40 percnyi üzemidőt biztosít, a teljesítményt magától szabályozó Auto, illetve a legerősebb Turbo fokozaton, továbbá a feltörlő fejet használva viszont ennél jóval rövidebb idővel, nagyjából 25–30 perccel kell számolni. Éppen ezért egy 40 négyzetméteresnél nagyobb otthon esetén már érdemes lehet elgondolkodni egy második aksi beszerzésén, legalábbis, ha nem szeretnénk megszakítani a takarítást a telep lemerülése miatt. Ezen a ponton ráadásul érdemes azt is számításba venni, hogy az akkumulátor feltöltése nagyon lassan történik, akár 3–4 órába is telhet, mire újra elérjük a 100 százalékot.

Ha csak porszívózunk

A porszívó kialakítása klasszikusnak mondható: a motor és a portartály a markolat alatt helyezkedik el, a teljesítményszabályzó a gépet megragadva a hüvelyujjunkkal kényelmesen elérhető, a telep állapotáról pedig három LED ad tájékoztatást. Nincs tehát digitális kijelző, és az eszköz nem jelzi nekünk percre pontosan, hogy mennyi időre elegendő energia van még az akkumulátorban. A szívórendszer része egy HEPA-filter, a portartály pedig egyetlen mozdulattal lepattintható és könnyen üríthető. Az űrtartalma viszont mindössze 300 milliliter, ami egy nagyobb, kisállatoknak is otthont adó lakás esetén szűkösnek bizonyulhat, így fel kell készülni arra, hogy már takarítás közben üríteni kell a tartályt a megfelelő teljesítmény fenntartása érdekében.

Apró érdekesség, hogy a portartályban lévő szűrő ugyan nem mosható, de adott a lehetőség arra, hogy „kirázzuk” belőle a port. Lényegében itt is ugyanazt a megoldást kapjuk, mint a nemrégiben tesztelt Miele porszívó esetében: mielőtt kivennénk a tartályból, a szűrőt többször el kell forgatni 180 fokban, így kirázható belőle a por, ami bekerül az átlátszó tárolóba. A filter ettől függetlenül a pihefogó szűrővel együtt kiemelhető, és külön is takarítható nedves ronggyal.

Ami a szívóteljesítményt illeti, a Bosch megoldása ugyan nem rendelkezik olyan erővel, mint egy prémium kategóriás modell, de panaszra így sem lehet okunk. Eco módban a padlón lévő szennyeződések 80 százaléka simán felszippantható, ennél magasabb fokozatra akkor érdemes kapcsolni, ha szőnyeget szeretnénk takarítani, illetve, ha sarat hordtunk be a lakásba, esetleg a kisállatunk szórta szét a száraztápot, vagy kaparta ki az alomládából a granulátumot.

A porszívófej mindössze 1,4 kilogrammos, így morzsaporszívóként is könnyen használható, illetve a három kiegészítő fejnek hála könnyen bevethető akkor is, ha a sarkok, párkányok, különböző bútorok vagy éppen az autónk takarítására van szükség.

A motoros tisztítófej jól teszi a dolgát, minden felületen használható, Auto módba kapcsolva pedig automatikusan érzékeli, ha például szőnyegre tévedünk, és a motor magasabb fokozatra vált. Az egyetlen kritika a kiegészítőbe épített surlófényt érheti, ami nem igazán látja el a funkcióját. A LED-ek ugyan szépen világítanak (így a kanapé alatt sem vagyunk vakon), de a fényforrások túl magasan vannak, egyszerűen csak bevilágítják a padlót, éppen ezért nem fedik fel a szemmel láthatatlan szennyeződéseket. A lényeg ugye az lenne, hogy ne felülről érkezzen a fény, hanem a padló síkja legyen bevilágítva, így téve láthatóvá a lerakódott port – mint például a lézerfénnyel szerelt Dyson modellek esetében.

Szajki Bálint / 24.hu Hiába kapunk surlófényt, a szemmel láthatatlan port nem fedi fel.

Feltörlésből ötös alá

Amiben viszont a tesztalanyunk lekörözi a brit gyártó kétszer drágább prémium megoldását, az a feltörlés funkció. Ehhez ugye kapunk egy speciális fejet, ami már abban túlszárnyalja a Dyson V15s Detect Submarine hasonló kiegészítőjét, hogy itt egyszerre lehet porszívózni és feltörölni – de nem ez az egyetlen olyan aspektus, amiben a németek megoldása jobbnak bizonyult.

Technikailag úgy néz ki a dolog, hogy vízzel fel kell tölteni a fejből egyszerűen kipattintható 250 milliliteres tartályt, illetve a szürke párnákat fel kell helyezni a tépőzáras forgó tárcsákra. Ha ez megvan, ugyanúgy szabályozható a szívóerő, mint a sima porszívózás közben, a vízadagolás pedig automatikus. A gyártó ígérete szerint egy töltésnyi víz akár 50 négyzetméter feltakarítására is elegendő, és ezt meg is tudom erősíteni. Amiben ez a gép jobban teljesít még, hogy a feltörlőfej tetején lévő gombot nyomva tartva növelhető a vízadagolás, azaz a makacsabb foltok több vízzel feláztathatók, hogy aztán a pörgő rongyok el tudják távolítani azokat. Nálam például ez tökéletesen működött a padlóra leszáradt nedves macskatáp esetében.

A folyamatosan körkörös mozgást végző rongyok finoman takarítják a padlót, nem hagynak feleslegesen sok vizet maguk után, és nagyjából két-három „húzással” eltávolítják a folyadékfoltokat, talp- és tappancsnyomokat, a leszáradt kólacseppet és más szennyeződéseket.

Fényes padló esetén ugyan előfordulhat, hogy maradnak víznyomok, de matt és mintás felületeknél emiatt nem kell aggódni, és összességében elmondható, hogy a Bosch megoldása remek: jóval kényelmesebbé teszi az életterünk takarítását.

Pozitívum, hogy a mikroszálas feltörlőpárnákból két szettet kapunk, így, amíg az egyik pár a mosásban van (mert erre is van lehetőség), addig is tudunk takarítani. Fontos továbbá, hogy a feltörlőfej használata egyszerű és higiénikus, nem úgy, mint a már emlegetett Dyson Submarine esetében. Mindössze egyetlen dolog nem tetszett, méghozzá az, hogy a kék víztartályra a Bosch is a lehető legrosszabb helyre tette a be- és kiöntő nyílást, a kiegészítő tetejére. Ez elsőre szőrszálhasogatásnak tűnhet, és a feltöltésnél nem is okoz problémát, de a megmaradt folyadék eltávolításakor rendkívül idegesítő, hogy percekig kell forgatni és oda-vissza döntögetni a tartályt, hogy kicsorogjon a benn maradt víz – és így sem garantált a 100 százalékos siker.

Egyszerűen nem értem, hogy a gyártók (mert nem a Bosch az egyetlen) miért nem tudják úgy elhelyezni (mondjuk az egyik sarokba) ezt a nyílást, hogy megemelve a gravitáció pillanatok alatt, szitkozódás nélkül elvégezhesse a dolgát.

Praktikus társunk lehet

A 180 ezres árcédulával a porszívó olcsónak nem mondható, viszont ezért egy olyan praktikus eszközt kapunk, ami jól ellátja a feladatát, legyen szó akár a porszívózásról, akár a feltörlésről. Persze a Bosch megoldása messze nem hibátlan, hiszen a surlófény például nem igazán látja el a feladatát, az üzemidőn is lehetne javítani, és ezek mellett a portartály mérete sem ideális, cserébe viszont ezzel nem akkora vesződés a nedves takarítás, mint a sokat emlegetett drágább konkurenssel. Ha pedig valakinek a feltörlés funkció egyáltalán nem érdekes, csak egy jól működő porszívót szeretne, annak ott a BBS711W kódnevű, vizes fej nélküli Unlimited 7 alapmodell.

Kapcsolódó Tényleg olyan jó egy Dyson porszívó, mint amennyit kérnek érte? Megnéztük, pontosan mit tud a 300 ezerért kínált Dyson V12 Detect Slim Absolute,

The post Van, amiben ez a porszívó a kétszer drágább Dysont is lekörözi first appeared on 24.hu.