:

Temetőkben építenek napelemparkot Spanyolországban

Temetőkben építenek napelemparkot Spanyolországban

Megkezdődött az ország legnagyobb városi naperőművének építése Spanyolországban – írja az IFLScience. A projekt meglepő helyen, temetőkben zajlik.

Valencia célja, hogy 2030-ra elérje a klímasemlegességet. A városban már napjainkban komoly hőhullámok dúlnak, ezért jelentős a motiváció az éghajlatváltozás mérséklésére.

A klímacélok megvalósításában fontos szerep jut a megújuló energiának, legfőképp a napenergiának. Mivel a városokban jellemzően kevés a szabad terület, a valenciai szakembereknek különleges ötletekkel kell előállniuk.

Itt jön a képbe a Requiem In Power, azaz a RIP, amelynek keretében a helyi temetőkbe 6658 fotovoltaikus panelt telepítenek.

A becslések alapján a rendszerrel a város energiaigényének 27 százalékát megújuló forrásokból lehetne előállítani.

A napelemeket a város öt köztemetőjében található kripták és egyéb építmények tetején helyezik el, a cél a 2,8 megawatt összkapacitás. Eddig három helyszínen 810 panelt telepítettek, ez elegendő ahhoz, hogy évente 440 ezer kilowatt áramot termeljenek, és mintegy 140 tonna szén-dioxidot spóroljanak meg.

Ha egyszer elkészül a rendszer, Spanyolország legnagyobb városi napelemparkja lesz. A létesítmény elsősorban a közművek számára biztosít majd energiát, de néhány háztartást is el fog látni.

A RIP-en kívül Valenciában 29 további programmal küzdenek az éghajlati átalakulás ellen, többek között a gépkocsihasználatot is mérséklik, illetve az épületek energiahatékonyságát is fokozzák.

The post Temetőkben építenek napelemparkot Spanyolországban first appeared on 24.hu.