:

Videó: hazaindult a kínai holdszonda

Videó: hazaindult a kínai holdszonda

Visszaindult a Földre a Csang-o–6 űrszonda – írja a BBC a Kínai Nemzeti Űrügynökség bejelentése alapján. Az eszköz küldetése történelmi, ugyanis elsőként próbál meg mintákat hazahozni a Hold túlsó oldaláról.

A kínai állami média közlése szerint a holdistennőről elnevezett szonda magyar idő szerint kedden 0 óra 38 perckor indult útnak. A küldetés célja, hogy elsőként hozzon a Földre talaj- és kőzetmintákat ebből a régióból. A tudósok nagyon izgatottak az eszköz hazatérése miatt, John Pernet-Fisher holdgeológiai szakértő szerint például a holdszonda akár olyan köveket is hozhat, amilyeneket korábban még soha senki nem látott. Az alábbi videón látható az eszköz visszaindulása a Földre, és az is, amint mintákat gyűjt a holdi talajból.

Amint a 24.hu korábban beszámolt róla, a Csang-o–6 vasárnap hajnali fél 1 környékén landolt a Hold túlsó oldalán, amely a Földről sosem látható. Kínán kívül még egyik nemzet sem volt képes itt holdra szállni, mivel az itt található sok mély kráter ezt nagy kihívássá teszi. A Csang-o–6 ráadásul a Hold déli sarkához is meglehetősen közel ért földet, ami szintén nagy teljesítmény.

Az eszköz feladata az volt, hogy mintegy 2 kilogrammnyi mintát gyűjtsön az Aitken-medence nevű hatalmas kráterből. Hogy a valóságban mennyi anyagot sikerült szerezni, egyelőre tisztázatlan, ahogyan az is, hogy pontosan mikor fog visszaérkezni a Földre.

Kapcsolódó Videón a kínai holdra szállás Az űrszonda landolása egy történelmi küldetés része volt.

The post Videó: hazaindult a kínai holdszonda first appeared on 24.hu.