:

A Telekom ingyen 5G-je alig több üres marketingnél

A Telekom ingyen 5G-je alig több üres marketingnél

Június első hétvégéjén a 24.hu is megírta, hogy a tavalyi akció után a Telekom június 3. és szeptember 15. között mindenféle extra költség nélkül elérhetővé teszi (a kompatibilis okostelefonnal rendelkező) ügyfelei számára az 5G hálózatát. Ez elsőre jól hangzik, és az érintett felhasználók telefonjain már a beharangozott dátum előtt megjelent az értesítési sávban, hogy a készülékük az 5G hálózatot használja – bármiféle extra költség nélkül. A Telekomnál ugyanis az akciós időszakon kívül ún. gigaerős csomagot kell választani, hogy az 5G az év minden napján elérhető legyen.

A kiszámoló.hu ugyanakkor felhívja rá a figyelmet, hogy az ingyen 5G alig több, mint üres marketing.

Ennek oka, hogy a 4G-nél gyorsabb le- és feltöltést biztosító 5G-t csak Magyarország elhanyagolhatóan kis területén kínál a Telekom. Ezt a vállalat is elismeri, a cég lefedettségi térképén jól látható, hogy a 3,6 GHz-es frekvenciatartományt (ezt a térkép sötét magentával jelöli), ami elméletileg gigabites maximális letöltési sebességet biztosít, csak Budapest egyes területein, a Balaton környékén, illetve néhány vidéki nagyvárosban lehet elérni. Mindenhol máshol (a térképen világos magenta színnel jelölve) a 2100 és 700 MHz-es frekvenciatartományok érhetők el, amik a Telekom tájékoztatása szerint a 4G-vel azonos maximális letöltési sebességértéket biztosítják.

telekom.hu Az ország sötét magentával jelölt részein kapunk a 4G-nél gyorsabb 5G-t.

Ha tehát valaki amúgy előfizet az 5G-re, az ország nagy részén az alapértelmezettnek számító 4G-vel azonos maximális letöltési sebességet kapja, és természetesen ugyanez a helyzet a mostani ingyenes időszak alatt is, így az ország jelentős részén jelentős sebességnövekedés nem feltétlenül érezhető a szolgáltatásban, csak a telefon 4G vagy LTE helyett azt írja ki, hogy 5G.

Az 5G élményt szeretnénk minél több ügyfelünk számára elérhetővé tenni

– írja a Telekom sajtóközleménye, ami arra már nem tér ki, hogy az ország jelentős részén a letöltési sebességet illetően ez ugyanaz az élmény, mint a 4G esetében.

Érdekes adalék még, hogy bár a Telekom szerint az ország minimális területén elérhető 3,6 GHz-es frekvenciatartományban akár gigabites letöltési sebesség is biztosítható, de a lefedettségi információs oldalon az (is) olvasható, hogy az 5G hálózaton maximálisan 475 Mbit/s a letöltési sebesség – ami a gigabites érték kevesebb, mint fele.

A szerkesztőség 5G kompatibilis telefonnal rendelkező Telekomos felhasználói számára már azt mutatják a készülékek, hogy az 5G hálózatra kapcsolódnak. A lefedettségi térkép szerint a 24.hu irodája még a sötét magentával jelölt területen található, tehát a mobilok elméletileg a 3,6 GHz-es frekvenciatartományt használják, és a cég javára írható, hogy a Speedtest használatával volt, hogy sikerült is megközelítenünk (430 megabit) az ezen hálózaton elérhető maximális letöltési sebességet.

The post A Telekom ingyen 5G-je alig több üres marketingnél first appeared on 24.hu.