:

Alvó üzemmódba került a Hubble űrtávcső

Alvó üzemmódba került a Hubble űrtávcső

A NASA június 4-én bejelentette, hogy a Hubble űrteleszkóp átmenetileg nem folytatja munkáját – írja az MTI az AP-re hivatkozva.

Az űreszközt alvó üzemmódba helyezték, miután több mint egy hete meghibásodott három megmaradt működő giroszkópjának egyike.

A Hubble jelenleg inaktív, amíg a repülésirányítók kitalálják, hogyan lépjenek tovább.

Az űrtávcső 2009-ben kapott hat új giroszkópot a NASA űrsiklójával érkező asztronauták utolsó látogatása alkalmával. A giroszkópok a Hubble legfontosabb eszközei közé tartoznak, azok stabilizálják, valamint módosítják a pályáját, és állítják be pontosan, merre nézzen, lehetővé téve, hogy elvégezze a tervezett megfigyeléseket. Az elmúlt évtizedekben azonban az alkatrészek többször meghibásodtak.

Három giroszkóp már nem működik. A NASA szerint a 34 éves űrteleszkóp egy vagy két jó giroszkóppal is használható lenne.

A Hubble-t 1990-ben állította orbitális pályára a Discovery űrsikló. Jóval nagyobb, erősebb és korszerűbb utóda, a James Webb űrtávcső 2021 óta működik.

Kapcsolódó Lassan véget ér a veterán űrtávcső küldetése Benyújtotta a NASA 2029-ig terjedő költségvetési javaslatát, a tervekből több érdekesség is kiderül.

The post Alvó üzemmódba került a Hubble űrtávcső first appeared on 24.hu.