:

A PET-palackok kupakja csak a kezdet volt, újabb EU-s szabályok jönnek

A PET-palackok kupakja csak a kezdet volt, újabb EU-s szabályok jönnek

Az elmúlt hónapokban rengetegen fejezték ki nemtetszésüket a palackokhoz erősített kupakok miatt, ám az EU-s szabályozások nem engednek a változtatásból. Alig egy hónap múlva ugyanis végleg lekerülnek a boltok polcairól azok a palackok, amelyek hagyományos műanyag kupakokat használnak, írja a hvg.

A változást egy 2018-ban bejelentett uniós irányelv hozta, amelynek célja az egyszer használatos műanyaghulladék csökkentése volt. Az italgyártók cégek akkor tiltakoztak, mondván az újítással épp, hogy nőni fog a mennyiség, ugyanis a kupakok rögzítéséhez extra műanyagdarabot kellett készíteni. Mióta a boltok polcain is egyre több ilyen palackot látni, a vásárlók is rendszeresen fejezik ki nemtetszésüket.

Az EuroNews szerint azonban tényleg csökkenhetett a műanyaghulladék. A tengerpartokon és a strandokon eddig ez volt a legnagyobb forrása a műanyag szennyezésnek, ám mivel oda lett erősítve, kevésbé hagyják el azokat a vásárlók, ami az újrahasznosítás arányát is segíti.

A megosztó megoldást hamarosan újabbak fogják követni.

Egy márciusban elfogadott jogszabály értelmében hamarosan betiltják a friss zöldségek és gyümölcsök, a hotelben található pipereholmik és gyorséttermi láncokban kapható élelmiszerek csomagolásai is hasonló sorsra jutnak majd.

The post A PET-palackok kupakja csak a kezdet volt, újabb EU-s szabályok jönnek first appeared on 24.hu.