:

Sikerült megfejteni a Marstól sugárzott kódolt jelet

Sikerült megfejteni a Marstól sugárzott kódolt jelet

2023. május 24-én egy titkosított üzenet érkezett a Mars irányából, most végre sikerült megfejteni annak tartalmát – írja az IFLScience. Az üzenetet Daniela de Paulis, a SETI Intézet művésze hozta létre azzal a céllal, hogy szimulálják egy idegen civilizáció jelét.

Az A Sign In Space-t az Európai Űrügynökség ExoMars Trace Gas Orbiter (TGO) űrszondája sugározta, 16 perccel később pedig több obszervatórium is fogta az üzenetet. Világszerte több mint 4000 ember kapcsolódott be a dekódolásba.

A helyes megfejtést egy John és Sarah álnevű apa-lánya páros mutatta be 2024. június 7-én. Azt mérlegelve kezdték el vizsgálni a kódot, hogy az összefüggésbe hozható-e a sejtautomaták nevű számítási modellekkel.

Ezekben a rendszerekben a négyzetrács, azaz a sejttér egyes cellái élőnek vagy halottnak tekinthetők, és meghatározott szabályok szerint fejlődnek. A modellek képesek összetett forgatókönyveket létrehozni, és értelmet találni a látszólag értelmetlen, egyesekkel és nullásokkal teli üzenetekben.

A páros a Unity játékmotort használta, a bináris kódot pedig több mint 66 ezer transzformáción vezették át.

Kiderült, hogy az üzenet öt aminosav képe.

Az élet számára létfontosságú molekulákat különböző számú pixelből álló blokkok alkotják. Egy a hidrogént, hat a szenet, hét a nitrogént és nyolc az oxigént jelöli.

A történet még nem ért véget, a kísérlet következő lépése annak megfejtése lesz, hogy miért éppen ezt az öt aminosavat választotta ki De Paulis. A művész ennek érdekében minden érdeklődőt meghívott a projekt számára indított Discord-szerverre.

The post Sikerült megfejteni a Marstól sugárzott kódolt jelet first appeared on 24.hu.