:

Hamarosan megjelenhet a röntgenlátás az okostelefonokon

Hamarosan megjelenhet a röntgenlátás az okostelefonokon

Amerikai és koreai kutatóknak sikerült kifejlesztenie egy olyan képalkotó chipet, amely képes röntgenlátást biztosítani, írja az Interesting Engineering.

A Dallasi Texasi Egyetem és a Szöuli Nemzeti Egyetem mérnökei elsősorban azon dolgoztak, hogy a technológia elég kompakt legyen ahhoz, hogy integrálható legyen a mobileszközökbe. A csapat szerint technológiájuk lehetővé teszi, hogy az eszközök észleljék a falak mögötti vezetékeket, illetve a borítékok és csomagok tartalmának körvonalait. A kutatók abban bíznak, hogy a fejlesztés orvosi területen való alkalmazásra is megfelelő lehet.

University of Texas at Dallas

A 300 GHz-en operáló készülék az elektromágneses frekvenciák milliméteres hullámhosszán bocsát ki jeleket az infravörös és mikrohullámú tartomány között. Ezek a jelek az emberi szem számára láthatatlanok. Dr. Wooyeol Choi, a Szöuli Nemzeti Egyetem adjunktusa, a kutatás vezetője kijelentette:

A chipet objektív és optika nélkül terveztük, hogy beférjen egy mobilba. A pixelek, amelyek a céltárgyról visszaverődő jelek érzékelésével képeket hoznak létre, nagyjából fél milliméteresek, akkorák, mint egy homokszem.

A fejlesztés során az adatvédelmi szempontokat is szem előtt tartották, ezért csak akkor lehet használni, ha mindössze pár centire van az érzékelő az adott tárgytól. A csapat kísérleti tesztjei azt mutatták, hogy a chip képes lefényképezni egy körülbelül egy centiméteres célpontot egy kartondobozon keresztül anélkül, hogy lencsékre lenne szüksége.

A kutatók szerint a képalkotó chip következő szintje akár 10-12 centiméterről is képes lehet majd röntgenképeket rögzíteni.

The post Hamarosan megjelenhet a röntgenlátás az okostelefonokon first appeared on 24.hu.