:

Clavius és vidéke

Clavius és vidéke

Óriási kráter a Hold innenső oldalán: a Clavius. Átmérője 235 km, nagyjából ennyi a Budapest-Debrecen távolság. Különleges megjelenésű kráter, benne egy még különösebb kráterívvel. Fedezzük fel a Claviust!

Balázs Gábor, Budapest

Május közepén ismét a Svábhegyi Csillagvizsgálóban vettem célba égi kísérőnket, rajta pedig a Clavius krátert. Maga a kráter mindig is a célpont listámon volt, most viszont sikerült úgy megörökíteni, ahogy azt mindig is terveztem. Ami a kráterben a leglátványosabb, az a félköríves kráter láncolat, amiről egyértelműen felismerhető a Hold egyik legnagyobb krátere. A Clavius kráteren kívül célpont volt még a Logomontanus kráter is, ami a képen a jobb alsó sarok felé található. Ez a kráter is nagy, hasonlóan nagyjából 4 milliárd évvel ezelőtt képződött mint a Clavius, ám a Logomontanus „mindössze” 145 km átmérőjű, szemben az előbbi 225 kilométerével. Ami miatt egyébként azon az este még jobban vonzotta a tekinteteket, az a déli pólus környékén kicsúcsosodó hegyek. Maga a kép egyébként tesztjelleggel is készült, mivel elég sok helyen olvastam, hogy napnyugta környékén és kicsivel utána nyugodtabb a légkör. Ezt végül nekem is sikerült megtapasztalni, viszont utána annyira leromlott a nyugodtság, hogy a hajnali felvételek már nem hoztak jó eredményt.

Távcső: 300/4500 Zeiss lencsés távcső
Kamera: ZWO ASI 585 MC
Szűrő: ZWO UV/IR-blokk szűrő
Exif: 4000 képkocka legjobb 10%-a
Dátum: 2024.05.18. 20:18
Helyszín: Svábhegyi Csillagvizsgáló , Budapest

A fotó a Kulturális és Innovációs Minisztérium és a Nemzeti Tehetség Program – 1823  által kiírt Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíj támogatásával valósulhatott meg.