:

A Nap fényével írtuk

A Nap fényével írtuk

A szolárgráfia csak néhány évtizedes múltra tekint vissza, egyszerű eszközökkel örökíthetjük meg a Nap (fél)éves égi útját, az eredmény különös, szürreális fénykép, amelyen fénycsíkok sorakoznak.

Mizser Attila, Lovasberény

A szolárgáf-kamera hallatlanul egyszerű szerkezet. Nincs hozzá szükség másra, mint valamilyen csőre, fotópapírra és egy apró lyukra. Máris kész a fényérzékeny camera obscura, amelyet valamilyen oszlopra vagy más tereptárgya rögzíthetünk, majd türelemmel várunk. A szolrárgráffal a Nap éves útját örökíthetjük meg, a fotón Nap ragyogó vagy szaggatott fénycsíkokat hagy, attól függően mennyire volt derült vagy borult az év egy-egy napján. A Nap éves égi útja miatt minden nap más-más lesz az ív, leszámítva a napfordulók időszakát (különösen a téli napfordulóét), amikor ezek a változások minimálisak.

A lovasberényi szolárgáf kamerát (egy félcsövet) 2023. december 31-én helyeztem ki, és 2024. június 14-én vettem be. A fotópapír által rögzített kép mellékelten látható. Jól látszik a Csillagtanya kupolája, valami homályos „izé” a tájból, elmosódott foltok… Mintha csak az 1840-es években, a fotográfia hajnalán járnánk. A fotópapír a kamerából való kivételkor megsérült, de így is, minden fogyatékossága ellenére „tökéletes” lett a szolárgráf-felvétel, amely majdnem fél év változásait mutatja meg egyetlen képen.

Szolárgráf-félcső a Csillagtanyán (a 2023. december 22-i szolárgráf-szerelés alkalmával készült, Nagy Olviér instrukciói alapján).

Hirdetés

Cimkék

Keresés