:

Azonnal frissítse a Windows-t, súlyos biztonsági rést találtak

Azonnal frissítse a Windows-t, súlyos biztonsági rést találtak

Komoly sebezhetőségre figyeltek fel kiberbiztonsági szakemberek a Windowsban, ami miatt érdemes mielőbb frissíteni az operációs rendszert – írja a Gizmodo. A hiba tényét a Microsoft is megerősítette, és jelezte: az összes jelenleg támogatott Windows-verziót érinti, így a Windows 10-et és 11-et is.

A CVE-2024-30078 kódjelű hiba a vezeték nélküli kommunikációval kapcsolatos. Amennyiben egy hacker hozzáfér ahhoz a wifi-hálózathoz, amire a felhasználó számítógépe is csatlakozik, átvehetik a készülék felett az irányítást, rosszindulatú programokat telepíthetnek rá, vagy kémkedő vírusokkal fertőzhetik meg az eszközt.

A frissítést azoknak fontos gyorsan végrehajtani, akik gyakran használnak nyilvánosan elérhető hálózatokat.

A helyzet súlyosságát a Common Vulnerability Scoring System nevű pontrendszer alapján 10-ből 8,8-ra értékelték a szakemberek. Ennek oka, hogy a támadást anélkül is végre lehet hajtani, hogy a felhasználót valamilyen interakcióra kellene bírni, így még csak vírusos e-mailre sem kell rákattintani, teszi hozzá a hvg.

A Windowst használó számítógépek tehát veszélyben lehetnek, ha hotelből, repülőtérről, vagy egyéb más nyílt hálózatról netezik. A hiba orvoslásához mielőbb frissíteni kell a gép rendszerét.

The post Azonnal frissítse a Windows-t, súlyos biztonsági rést találtak first appeared on 24.hu.