:

Érdekes dolog derült ki a bankkártyás fizetésről

Érdekes dolog derült ki a bankkártyás fizetésről

Többet költünk, ha készpénz helyett bankkártyánkkal vagy telefonunkkal fizetünk – írja a ScienceAlert egy tanulmány eredményeire hivatkozva. A kutatás megállapítását 17 különbözői ország adatai támasztják alá.

A szakértők szerint világosan látszik, hogy kevésbé veszik szigorúan a büdzséjüket az emberek, amikor vásárlásnál elég csak odaérinteniük a terminálhoz kártyájukat vagy mobiljukat, mintha bankjegyeket és érméket kellene elővenniük tárcájukból. A jelenség oka feltehetőleg az, hogy bankkártyás fizetés esetén nincs fizikai reprezentációja az elköltött összegnek, ezért nehezebb figyelemmel kísérni, hogy pontosan mennyi pénzt adunk ki. Éppen ezért azt tanácsolják, ha valaki nem akar túllépni a keretén, hordjon magánál készpénzt amikor csak teheti, ez ugyanis egyfajta önmérséklési módszernek is megfelel a túlköltekezés ellen.

Az eredmények azt is megmutatták, hogy a bankkártyás és készpénzes költések között általánosságban viszonylag kicsi volt az összegbeli különbség, ez azonban megnőtt ha státuszszimbólumok, vagyis például luxusmárkájú ruhák és ékszerek vásárlásáról volt szó. Az adakozás és borravaló mértékét viszont nem befolyásolta a kártyahasználat, ezek összege többé-kevésbé ugyanannyi maradt készpénzes és digitális fizetéskor is.

A bankkártyás fizetés ezen hatása viszont látszólag idővel egyre gyengébbé válik, ahogy egyre gyakoribbá válik a költekezés ilyen módja, és ahogy egyre közelebb sodródunk egy teljesen készpénzmentes társadalom létrejöttéhez. A tanulmány szerzői szerint ez az átváltás szinte elkerülhetetlennek tűnik, ezért is fontos, hogy jobban megértsük, hogyan befolyásolhatják az új fizetési módok a költéseinket.

Kapcsolódó Tudta, hogy már bankkártya nélkül is lehet készpénzt felvenni ATM-ből? Hazánkban egyre több bankautomata támogatja a mobiltárca használatát.

The post Érdekes dolog derült ki a bankkártyás fizetésről first appeared on 24.hu.