:

Élő laboratórium lesz ez az épülő kisváros

Élő laboratórium lesz ez az épülő kisváros

Új várost épít a Toyota a japán Fudzsi árnyékában – írja az IFLScience. A Woven City projektet a gyártó élő laboratóriumként írja le, amelynek célja annak vizsgálata, hogy a városi lakosság hogyan tud együtt élni az autonóm járművekkel, robotokkal, tiszta energiával és mesterséges intelligenciával.

Az építkezés 2021 elején kezdődött, és a tervek szerint 2024 nyarán fejeződik be.

A demonstrációs kísérletek fázisa 2025-ben indulhat el, ezen vizsgálatokkal a következő generációs távkommunikációs technológiákat és intelligens logisztikai megoldásokat tesztelik majd. A kutatásokban kézbesítő robotokkal összekapcsolt okosfelefonos applikációkat is kipróbálnak majd. A város lakásaiban a robotikát és az érzékelő alapú mesterséges intelligenciát olyan mindennapi feladatokra tervezik használni, mint a hűtőszekrények automatikus feltöltése és a szemét kivitele.

Woven Citynek a kezdetekben 360 lakosa lesz, és főként időseknek, illetve családoknak ad majd otthont. A létszámot fokozatosan bővítenék nagyjából 2000 fő körülire. A lakók között lesznek a vállalat alkalmazottai, például műszaki szakértők és kutatók is, akik valós környezetben figyelik majd a települést, és technológiákat fejlesztenek.

Magát a várost részben robotok építik, és a természet és a hagyományos japán famegmunkálás ihlette. A tervezésnél Bjarke Ingels norvég építész segítségét is igénybe vették.

„Egy komplett város megépítése az alapoktól kezdve, még ha ilyen kis léptékben is, egyedülálló lehetőség a jövő technológiáinak fejlesztésére, beleértve a város infrastruktúrájának digitális operációs rendszerét” – mondta Tojoda Akio, a Toyota Motor Corporation elnöke, a vállalat korábbi elnök-vezérigazgatója még 2020-ban.

The post Élő laboratórium lesz ez az épülő kisváros first appeared on 24.hu.