:
Breaking News

Újra élnek a Voyager–1 tudományos adatokat küldő műszerei!

Újra élnek a Voyager–1 tudományos adatokat küldő műszerei!

A NASA Voyager-1 űrszondája 2023 novemberében egy technikai hiba miatt megszakította tudományos működését. Most azonban örömmel jelenthetjük ki, hogy az űrszonda fedélzetén lévő négy műszer visszatért normális működéséhez, és újra adatokat küld a Föld felé.

Az ezzel foglalkozó csoport áprilisban már részben megoldotta a technikai problémát, amikor jelentést kértek az űrszondától a saját állapotára vonatkozólag. Május 19-én történt meg a javítás következő lépcsőfoka, amely után az űrszondától újra tudományos adatátvitelt vártak.

A négy fedélzeti műszerből kettő azonnal vissza is tért normál működéséhez, a maradék két műszer rendbehozása azonban további munkát igényelt, mostanra pedig szerencsére mind a négy megfelelően működik.

A Voyager–1 űrszonda művészi ábrázolása. (Forrás: NASA/JPL-Caltech).

A négy műszer segítségével a kutatók a Naprendszeren belül és kívül jelenlévő plazmahullámokat, mágneses mezőket és részecskéket vizsgálják. A Voyager–1, illetve a küldetés másik tagja, a Voyager–2 az egyedüli olyan űreszközök, amelyek közvetlen módon vizsgálják a helioszférán (vagyis a Naprendszer fizikai határait kijelölő, a Nap mágneses mezeje által létrehozott buborékon), kívüli csillagközi teret.

Noha a Voyager–1 visszatért tudományos tevékenységéhez, még mindig szükséges némi finomhangolás a novemberi meghibásodás hatásainak teljes kiküszöböléséhez. A mérnökök ennek érdekében egyebek mellett igyekeznek újraszinkronizálni az űrszondán található három fedélzeti számítógép időmérő szoftverét, hogy azok a megfelelő pillanatban tudják majd végrehajtani a kapott parancsokat. Szintén fontos feladat a plazmahullámokat detektáló és rögzítő eszköz megjavítása is.

A Voyager–1 jelenleg több mint 24 milliárd, a Voyager–2 pedig több mint 20 milliárd kilométeres távolságban van a Földtől. Szintén rendkívüli teljesítményre vall, hogy az űrszondák idén töltik be 47. életévüket, ezzel tehát a NASA leghosszabb ideje működő, illetve legtávolabbi űreszközei. Bár a küldetések fő célja a Naprendszer határainak elhagyása volt, a Voyager–1, illetve a Voyager–2 elrepült a Jupiter és a Szaturnusz mellett, utóbbi pedig az Uránusz és a Neptunusz közelében is, lehetőséget nyújtva a Naprendszer külső bolygóinak, illetve holdjaiknak legelső, közeli vizsgálatára.

Az emberiség továbbra is nagy reményeket fűz a Voyager-űrszondák minél további működéséhez.

A cikk forrása: https://phys.org/news/2024-06-voyager-science-instruments.html