:
Breaking News

Magyar agrárvállalatok tettek lépéseket Afrika irányába

Magyar agrárvállalatok tettek lépéseket Afrika irányába

Három magyar agrárvállalat, melyek hús és tej, állati takarmány valamint tojástermékek előállítására specializálódtak, több helyszínen is bemutatkozhattak Afrikában.

Ugyanis a Magyarország Accrai Nagykövetsége és Nairobi Nagykövetsége közös szervezésében megvalósuló „Beyond Food Safety: Agrár Roadshow Szenegálban és Kenyában” című projektjében vehettek részt.

A két vásáron történő megjelenés mellett Ghána fővárosába, Accrába is ellátogathattak a cégek képviselői, ahol a helyi nagykövetségen számos érdeklődő, helyi üzletember és szervezeti képviselő előtt beszélhettek termékeikről, szolgáltatásaikról, technológiájukról és arról, milyen elképzeléseik vannak Afrika piacain.

– Afrika egy gazdaságilag dinamikusan, népesség tekintetében még elképesztőbb módon növekvő piac. Csak abban a három országban, ahol jártunk, érdemes megnézni, hogy a lakosság száma az elmúlt tíz-tizenöt évben mennyit nőtt. Mára Szenegálban a 17 milliót, Ghánában a 30 milliót, Kenyában pedig az 50 milliót is meghaladta a népességszám. Ráadásul például Szenegál egy kisebb országot is körülölel, ugyanis Gambia egy kis óceáni szakaszt leszámítva csak vele határos, így az ő közel 3 milliós piaca is szinte egységesen kezelhető szomszédjáéval – osztotta meg gondolatait Dr. Németh Csaba, élelmiszer-mérnök, c. egyetemi tanár, aki szintén része volt a magyar delegációnak.

Tehát a mostani rendezvény sorozat, amelynek fő célja, hogy exportképes magyar cégek kiállítóként jelenhessenek meg a dakari Senefood Expo és a nairobi DLP Expo Africa vásárokon 2024. június 6-14. között, az érintett országokon jóval túl is mutató lehetőségeket biztosíthat a résztvevők számára. Főként, ha figyelembe vesszük, hogy Szenegál és Ghána, ahol a cégek bemutatkozhattak a Nyugat-Afrikai Államok Gazdasági Közösségének is a tagjai. Ez a szervezet, melynek fő célja a térség államai közötti gazdasági együttműködés fejlesztése, a gazdasági fejlődés és stabilitás előmozdítása, vámunió és közös piac létrehozása és a tagok gazdasági potenciáljának növelése, egy sok szempontból egységes piacnak tekinthető. A tagállamok (Benin, Burkina Faso, Elefántcsontpart, Gambia, Ghána, Guinea, Guinea-Bissau, Libéria, Mali, Mauritánia, Niger, Nigéria, Szenegál, Sierra Leone, Togo, Zöld-foki-szigetek) összlakossága pedig meghaladja a 400 millió főt.

– A számok sok szempontból közelíthetőek meg. Afrika középső részén hatalmas a népesség száma, de a vásárlóerő sokkal kisebb, mint az akár Európa elmaradottabb részeiben is tapasztalható. Az igazán prémium termékekkel csak egy szűk kör célozható meg. Ugyanakkor a fejlődés reményeink szerint már éveken belül sokkal szélesebb rétegeknek elérhetővé teszi például a tejtermékek vásárlását és fogyasztását, és mivel a helyi lakosságban is vannak tejfehérje-allergiások, a laktózérzékenyek száma pedig a 70%-ot is meghaladhatja, ez igényt támaszthat a tojásfehérje-alapú tejtermék-helyettesítőkre is – folytatta gondolatait Dr. Németh Csaba, aki a magyar fejlesztésű ToTu tejtermék-helyettesítő termékcsaládot mutatta be Afrikában a helyi szakemberek, üzletemberek számára.

A helyi pénznemekről is érdemes említést tenni. Bár a látogatás során érintett három ország (Szenegál, Ghána, Kenya) mindegyike más fizetőeszközt használ, a Szenegálban használt Nyugat-afrikai Valutaközösségi Frank több, a régióban található országnak is a hivatalospénzneme. Az említett ország mellett ezt az árfolyamában Euróhoz kötött valutát használja Benin, Bissau-Guinea, Burkina Faso, Elefántcsontpart, Mali, Niger, Togo is.

Tehát egy hatalmas és nagyon érdekes piacon jelenhet meg a remények szerint egyre több magyar agrártermék.

További információ: https://www.facebook.com/totutojastermek

The post Magyar agrárvállalatok tettek lépéseket Afrika irányába appeared first on BellaCafe.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés