:
Breaking News

Sokkoló adatokat mutat a Google környezetvédelmi jelentése

Sokkoló adatokat mutat a Google környezetvédelmi jelentése

Közel 50 százalékkal nőtt a Google üvegházhatású gázkibocsátása az elmúlt 5 évben, amelynek elsődleges oka az adatközpontokat leterhelő mesterséges intelligencia terjedése – derül ki a cég 2024-es környezetvédelmi jelentéséből.

A jelentés szerint a Google 2023-ban 14,3 millió tonna szén-dioxidot bocsátott ki, ami 48 százalékkal több, mint 2019-ben, és 13 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi eredményt. 

A jelentésében az adatközpontok energiafogyasztásának megugrásának tulajdonítják az eredményeket, azonban felhívják a figyelmet az ellátási lánc kibocsátásának növekedésére is. Állításuk szerint pedig ahogy egyre több termékükbe integrálják az MI-t, infrastrukturális beruházásokra is szükséges lesz, ami további növekedéssel járhat, teszi hozzá az Engadget.

Az átfogó képhez azonban nem elég az áramfogyasztással tisztában lenni, a hűtés miatt ugyanis a vízfogyasztás is kiemelt figyelmet érdemel.  Ezen a téren 17 százalékos növekedést mértek 2023-ban az előző évhez viszonyítva. Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy a Google 6,1 milliárd liter vizet fogyasztott a tavalyi évben.

Bár korábban, oly sok multicéghez hasonlóan a Google is jelezte, hogy 2030-ra szeretne karbonsemleges lenni, a jelenlegi tendenciák alapján nem közelítenek ehhez a céljukhoz.

The post Sokkoló adatokat mutat a Google környezetvédelmi jelentése first appeared on 24.hu.