:
Breaking News

Záptojás szagú bolygó kering a távoli űrben

Záptojás szagú bolygó kering a távoli űrben

Záptojás szaga lehet egy távoli bolygónak egy új kutatás szerint – írja a BBC. A tanulmányt a James Webb űrtávcső adatai alapján készítették.

A szakértők a HD 189733 b nevű exobolygó légkörét vizsgálták, amely égitesten perzselő hőség uralkodik, valamint égből hulló üvegre hasonlító csapadék esik. A kutatók most ezek mellett arra is rájöttek, hogy a Földtől 64 fényévre található planéta atmoszférája főként kénhidrogénből áll.

Ez a gáz szellentések közben is kibocsátásra kerül, így nem meglepő módon a bolygón sem kellem illatok terjengenek: feltehetőleg záptojásra emlékeztető szaga lehet a levegőnek.

A kénhidrogén jelenléte egy idegen égitesten egyébként a Földön kívüli élet egyik nyoma is lehet, a HD 189733 b-n viszont nem keresnek űrlényeket a tudósok, mivel gázóriásként nincs szilárd felszíne, ráadásul körülbelül 1000 Celsius-fokos hőmérséklet uralkodik ott, amely lehetetlenné teszi az általunk ismert élet kialakulását.

A gáz felfedezése a légkörében ennek ellenére fontos, ugyanis ennek az új információnak köszönhetően többet tudhatunk meg a bolygók keletkezésének folyamatáról.

Kapcsolódó Ez a legkisebb bolygó, amelyet valaha felfedeztek Még a Naprendszer legkisebb planétája, a Merkúr mellett is eltörpül.

The post Záptojás szagú bolygó kering a távoli űrben first appeared on 24.hu.