:
Breaking News

Eltérített egy aszteroidát a Föld gravitációja

Eltérített egy aszteroidát a Föld gravitációja

Június végén egy nagyobb aszteroida haladt el a Föld mellett, csillagászati szempontból igen közel, de egyébként biztonságos távolságban. Az esemény lehetővé tette a kutatók számára, hogy alaposabban is megvizsgálják a kisbolygót – írja a Live Science.

Az eredmények alapján a Föld gravitációja enyhén eltérítette az aszteroidát.

Ez egyébként gyakran előfordul ilyen elhaladásoknál.

A 2024 MK átmérője nagyjából 150 méter, vagyis elég nagy ahhoz, hogy becsapódva komoly lokális pusztítást okozzon. Az égitestet június 16-án észlelte a NASA által finanszírozott Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System (ATLAS) Dél-Afrikában, június 29-én pedig mintegy 295 ezer kilométerre húzott el mellettünk.

A NASA Goldstone Deep Space Communications Complex munkatársai a Goldstone Solar System Radar teleszkóppal figyelték meg, az objektumról visszaverődő rádióhullámok alapján pontos képet tudtak festeni róla, még a felszín topográfiai sajátosságait is észlelték. Az adatokból kiderült, hogy első észlelése óta a kisbolygó pályája eltérült, valószínűleg a Föld gravitációjának következtében.

Az égitest korábban 3,3 évente kerülte meg a Napot, ideje nagy részét pedig a Mars és a Jupiter közötti aszteroidaövben töltötte. A szakértők most úgy vélik, hogy 24 nappal rövidülhetett le keringése, veszélyt azonban továbbra sem jelent bolygónkra. A korábbi számítások alapján a 2024 MK 3037-ben közelítette volna meg ismét a Földet, ez most pár hónappal korábbra tolódott.

Ugyanazzal a távcsővel június 27-én a jóval nagyobb 2011 UL21 aszteroidát is megvizsgálták, amikor 6,6 millió kilométerre megközelítette a Földet. Mint kiderült, a kisbolygó körül egy korábban nem ismert holdacska kering.

Kapcsolódó Kivédhetnénk egy aszteroida becsapódását? A magyar aszteroida-vadásszal, Sárneczky Krisztiánnal beszélgettünk.

The post Eltérített egy aszteroidát a Föld gravitációja first appeared on 24.hu.