:
Breaking News

Drágakő a Holló szárnya alatt 

Drágakő a Holló szárnya alatt 

Egy gázban gazdag, kis tömegű galaxist fedeztek fel amerikai csillagászok, amely a Földtől 11,4 millió fényévre van. A Holló (Corvus) csillagképben látszó, Corvus A jelű galaxis a DESI égboltfelmérés adataiban bukkant fel.

A Világegyetemben sok kis tömegű törpegalaxis van, köztük olyanok is, amelyek nagy mennyiségű sötét anyagot tartalmaznak. A most felfedezett Corvus A az elszigeteltsége miatt izgalmas. A környezetében nincsenek más, ismert galaxisok, így könnyebben vizsgálhatók a belső folyamatai.

Hamisszínes felvétel a Corvus A-ról. A galaxis keleti oldalán jól látható a kékes régió, ahol nemrég csillagkeletkezés ment végbe. A kép a Magellan Clay távcsővel készült 2023. január 20-án. (Jones et al., 2024)

A kutatók a SEAMLESS projekt keretében azonosították a csillagvárost. A felfedezést annak köszönhetjük, hogy képesek voltak a nagy fényességű objektumokat kiszűrve felfedni a halványabb, kisebb tömegű galaxisokat. Ezután többek között a Magellan Clay távcső Megacam kamerájával, a Swift teleszkóppal és a VLA rádiótávcső-hálózattal végeztek további megfigyeléseket róla.

A vizsgálatok során kiderült, hogy a Corvus A kis tömegű, szabálytalan alakú galaxis. Sugárzása nagyrészt a keleti felében található, fiatal, kék csillagok régiójából származik. Annak ellenére, hogy a rengeteg fiatal csillaga van, H II régió nem található benne, ami aktív csillagképződésre utalna. A kutatók szerint a H II régiók hiánya valószínűleg azt mutatja, hogy a csillagképződés a Corvus A-ban robbanásszerű lehet, és talán épp mélyponton van.

A Swift obszervatórium három UV-sávban készült felvételéből álló kompozit kép. (Jones et al., 2024)

Mivel a közelmúltban lezajlott csillagkeletkezésről az ultraibolya tartomány vizsgálatával nyerhetünk információkat, a kutatók a Neil Gehrels Swift Obszervatóriummal is megvizsgálták a területet. A galaxis az ultraibolya tartomány mindhárom vizsgált sávjában látható volt, ami azt jelzi, hogy nemrég csillagkeletkezés ment végbe benne. A nyugati részéből azonban nem mérhető ultraibolya emisszió, ami arra utal, hogy az elmúlt körülbelül 200 millió évben a csillagképződés a galaxis délkeleti részére korlátozódott.

A Corvus A távolsága a Földtől 11,4 millió fényév, vagyis 3,5 Mpc (megaparszek). Rendkívül elszigetelt, egyetlen ismert galaxis sem található az 1 Mpc-s környezetében. Legközelebbi szomszédja a dw1240-1140 jelű törpegalaxis, amely 930 kpc-re van tőle, de a távolságbecslések nem megbízhatók vele kapcsolatban, így az is lehet, hogy valójában a 10 Mpc-re lévő M104 (Sombrero-galaxis) kísérőgalaxisa. A Corvus A másik legközelebbi szomszédja egy kék, irreguláris törpegalaxis, az 1 Mpc-re lévő PGC 1059300. Határozottan elszigeteltebb, mint a korábban felfedezett Pavo és Leo P galaxisok, amelyekről úgy gondolják, hogy sosem kerültek egy nagyobb tömegű rendszer halóján belülre.

Ennek a kis tömegű, magányos galaxisnak a vizsgálata kimutatta, hogy bár fiatal csillagok nagy számban megtalálhatók benne, fejlődésének jelenleg egy előrehaladottabb, nyugodtabb fázisában jár. A hozzá hasonló csillagvárosok kutatásával még többet tudhatunk meg a galaxisok fejlődési folyamatairól.

Forrás: Michael G. Jones et al. „Corvus A: A low-mass, isolated galaxy at 3.5 Mpc”, 2024. július 8., https://arxiv.org/pdf/2407.03393