:
Breaking News

Hogyan befolyásolja az ózon az exobolygók éghajlatát?

Hogyan befolyásolja az ózon az exobolygók éghajlatát?

Egy nemrég megjelent tanulmány a Proxima Centauri b exobolygó légköri dinamikájával, az ózon éghajlatra gyakorolt hatásával foglalkozik. Kiderült, hogy az ózon kulcsfontosságú szerepet játszik a planéta éghajlatának alakításában. A kutatás jelentős előrelépés az exobolygók lakhatóságának vizsgálatában.

A Proxima Centauri a NASA Hubble-űrtávcsövének felvételén. (ESA/Hubble & NASA)

Assaf Hochman (Hebrew University of Jerusalem) kutatócsoportja a rejtélyes Proxima Centauri b exobolygót vizsgálta, amely a Naphoz legközelebbi csillag körül kering, tőlünk négy és egynegyed fényévre. Kifinomult kémiai szimulációk és a dinamikai rendszerek elmélete terén elért legújabb eredmények felhasználásával kimutatták, hogy az ózonszint kapcsolatban áll a légköri stabilitással.

„Képzeljünk el egy világot, ahol az ózon befolyásolja a hőmérsékletet és a szélsebességet, és ez a bolygó lakhatóságának kulcsa.” – mondja Hochman. „A kutatásunk ezt a bonyolult összefüggést tárja fel, felhívva a figyelmet arra, hogy milyen fontos az ózon és a különböző fotokémiai folyamatok összefüggéseinek megértése a földszerű exobolygókon.”  

Művészi illusztráció a Proxima Centauri b exobolygóról és csillagáról, amely mindössze 4,24 fényévre van a Földtől. (Ricardo Ramirez & James Jenkins (Department of Astronomy, Universidad de Chile))

A kutatók beépítették a szimulációkba az ózon hatásait. Megfigyelték, hogy az ózon jelentős hatást gyakorol a légköri hőmérséklet-eloszlásra és a szélmintázatokra. A szimulációk során kiderült, hogy csökkent a planéta féltekéinek hőmérsékletkülönbsége és bizonyos magasságokban megemelkedett a légkör hőmérséklete. Ez arra utal, hogy a légkör kémiai összetétele és az éghajlati dinamika között kényes egyensúly áll fenn.

A tanulmány keretet teremt a fotokémiai rendszerek éghajlati dinamikára gyakorolt hatásának megértéséhez, így jobban megismerhetjük a Naprendszeren kívüli lakható környezeteket.

„Új korszak kezdődött az exobolygó-kutatásban.” – mondta Hochman. „Minden felfedezéssel közelebb kerülünk a távoli világok titkaihoz, és talán a Földön túli élet jeleinek megtalálásához is.”

A tanulmány segítségével többet tudtunk meg a Proxima Centauri b-ről, és lefekteti az alapokat a további kutatásokhoz. Az új eredményeket később más exobolygók légkörének vizsgálatához is felhasználhatják.

A tanulmány a Monthly Notices of the Royal Astronomical Society szaklapban jelent meg.

Forrás: ScienceDaily