:
Breaking News

Meghibásodás miatt vesztett el 20 műholdat a SpaceX

Meghibásodás miatt vesztett el 20 műholdat a SpaceX

Ahogy korábban beszámoltunk róla, július 11-én menet közben hibásodott meg a SpaceX egyik Falcon 9 rakétája, az űreszköz által szállított 20 Starlink műhold ezért a tervezettnél alacsonyabb pályára került. A megfigyelések alapján végül mindegyik műhold visszazuhant, a légkörben pedig megsemmisült – írja a Live Science. A szakértők jelenleg is vizsgálják a történteket.

A rakéta első fokozata az elvárásoknak megfelelően visszatért a Földre, a hasznos terhet szállító második fokozat viszont nem tudta befejezni küldetését. A műholdakat ugyan elengedte, de azok csak 135 kilométeres magasságig jutottak, keringés közben lelassultak, és elkezdtek visszaesni.

Bár a SpaceX felvette a kapcsolatot az eszközökkel, és utasította őket a maximális tolóerő elérésével, ez sem volt elég, bolygónk légellenállása túlságosan lelassította mozgásukat.

Jonathan McDowell, a Harvard Egyetem asztrofizikusa azóta megfigyelésekkel erősítette meg, hogy mind a 20 műhold megsemmisült július 12-én.

A SpaceX szerint a visszalépő űrszemetek nem jelentettek veszélyt.

2016 óta ez volt az első alkalom, amikor hiba adódott egy Falcon 9-cel, 2022 februárja óta pedig ez a legsúlyosabb Starlink-veszteség. Akkor egy geomágneses vihar miatt veszett el 40 műhold.

A SpaceX most az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) felügyelete mellett vizsgálja a történteket. Az ügy lezárásáig a cég nem bocsáthat fel újabb Falcon 9-et, egy meg nem nevezett iparági szakértő szerint akár hónapokra is felfüggeszthetik az indításokat, aminek súlyos hatása lehet a vállalat terveire.

The post Meghibásodás miatt vesztett el 20 műholdat a SpaceX first appeared on 24.hu.