:
Breaking News

Súlyos bírságra számíthat az X Európában

Súlyos bírságra számíthat az X Európában

Lassan fél éve már, hogy életbe lépett a digitális piacokról szóló törvény (DMA) és az állampolgárok védelmét célzó DSA-rendelet az Európai Unióban. Az EU-s végrehajtó szerv, az Európai Bizottság pedig különösen aktív az elmúlt hetekben: az Apple után ugyanis a Twitter/X is fennakadt a rendelet szűrőjén, írja a Reuters.

Az EB a napokban közölte, hogy Elon Musk cége több ponton is megsértette a digitális szolgáltatások működését szabályozó jogszabály, a Digital Services Act (DSA) rendelkezéseit. A Bizottság egészen pontosan három pontot találta jogsértőnek az X működését.

A szervezet elsőként az előfizetésért cserébe kiváltható ellenőrzött státuszt jelölő pipát kifogásolta, amely a közlemény szerint egy olyan, bizalmat növelő megkülönböztetés, ami azt a benyomást keltheti a felhasználókban, hogy a fiók tulajdonosa legitim, az általa közzétett tartalmak pedig megkérdőjelezhetetlenül valóságosak.

Az EB vizsgálata szerint azonban a megkülönböztető jelvénnyel rosszindulatú személyek és szervezetek is visszaélnek, a rendszer tehát megtévesztheti a felhasználókat. 

Az X a fentieken túl nem biztosít kellően átlátható hirdetési környezetet, és azt sem teszi lehetővé a kutatók számára, hogy a platformon megjelenő publikus adatokhoz API-kapcsolaton keresztül ingyenesen hozzáférjenek, teszi hozzá a hwsw.

Ha a Bizottság határozatban állapítja meg a jogsértéseket, az X akár az éves globális árbevételének 6 százalékát elérő bírságot is kaphat, ami akár több milliárd dollár is lehet.

Kapcsolódó Mától teljesen átalakul a közösségi média Európában Életbe lépett az Európai Unió digitális piacokról szóló törvénye és az EU-s állampolgárok védelmét szolgáló Digital Service Act is.

The post Súlyos bírságra számíthat az X Európában first appeared on 24.hu.