:
Breaking News

A változás öt napja Napunk felszínén

A változás öt napja Napunk felszínén

Napfoltmaximum idején a fotoszféra, és a kromoszféra tobzódik a különlegesen érdekes jelenségekben. A fény különböző hullámhosszaibankészült felvételek, rendkívüli változékonyságot mutatnak térben és időben. Nagyobb nagyítással, percek alatt lezajlódó jelenségek detektálhatók a granuláció, a flerek, a protuberanciák, és a napfoltok részleteiben. Kisebb nagyításra váltva, ötvözhető a Nap forgása, és felületének dinamikus változása egy rövid, néhány nap alatt készült felvételsorozaton is.

Zseli József, Nagyvenyim

A fenti három felvételből készült montázs, 2024 júliusának második hetében készült, egy-egy nap kihagyással a Nap déli féltekéjének részleteiről, a Calcium K Fraunhofer-vonal közeli ultraibolya színében.

Ebben a színben jól láthatók a fotoszféra felső, és a kromoszféra alsó rétegének jelenségei, így a kiterjedt aktív „plázs” mezők, és akromoszférikus hálózat vonalai. Észrevehetők a fotoszféra pórusai, amelyeket napfoltkezdeménynek tekintenek. Követhetők a foltok, és a foltcsoportok alakváltozásai, keletkezésük és elhalásuk, miközben a Nap forgása miatt változik a felszíni koordinátájuk.

A felvételeket egy 90/600 mm-es triplett apokromáttal, CalciumK szűrővel, Barlow lencsével, és ASI 1600MM kamerával készítettem. Ezzel az összeállítással a teljes korongkép látszik a felvételen, de a nagy felbontás miatt a részletek is jól nagyíthatók, így lehetővé tették egy ilyen „beszédes” montázs létrehozását.

Hirdetés

Cimkék

Keresés