:
Breaking News

A Hold meghódítása

A Hold meghódítása

Az emberiség eddigi legnagyobb „űrkalandja” volt az Apollo-program, melynek során 1969 és 1972 között összesen hat sikereres leszállás történt égi szomszdédunk felszínén.

Csabai István, Zagyvarékas

1969. július 20-án, ötvenöt évvel ezelőtt ért holdat az Apollo-11 holdkompja, fedélzetén Armstronggal és Aldrinnal. Az 1961-ben meghirdetett amerikai holdprogram ragyogó eredménye volt ez az expedíció. Alig több mint nyolc évvel az első ember, Jurij Gagarin űrrepülése után sikerült elérni a Holdat – szédületes volt ez a fejlődés. Az Apollo-program során 1972 decemberéig még öt expedíció látogatta meg kísérőnket, az amerikai holdprogram igen eredményesnek bizonyult. Mindazok, akik átélhették a Hold ostromának éveit, ma már idős emberek, de sokuk számára meghatározó élmény az Apollo-expedíciók időszaka.

Manapság a második Hold-verseny időszakát éljük, és látva a verseny mai tempóját, manapság nem lehet megmondani, hogy Kína vagy az USA éri el (ismét) a Holdat. Mindenesetre végre történik valami, az Artemis-program ugyan csigalassúsággal halad, de ki tudja, hátha mégis a kínaiak lesznek a második elsők egy Hosszú Menetelés végén. (A Chang’e holdszondák sikersorozata további Hold-sikereket vetítenek előre.)

Bármit is hoz a közeljövő, még mindig az Apollo-program eredményeit kell felidéznünk – 1972 decemberében, az Apollo-17 holdkompjának felemelkedése pillanataiban senki se gondolta volna, hogy ötvenkét évvel később még mindig nem jutottak el űrhajósok a Marsra – de még a Holdnak azóta se jártak a közelében sem.

Az amatőrcsillagász számára marad a nosztalgia és a távcsöves szemlélődés, mert a hat holdkomp leszállóhelye egytől egyik kísérőnk innenső oldalára esnek, ezért könnyen megfigyelhetőek, és környezetük azonosítása nem utolsó mulatság azok számára, akik a Hold megfigyelésével foglalkoznak.

Csabai István montázsa 2019-ben készült, az Apollo-11 útjának ötvenedik évfordulója apropóján. A leszállóhelyekről készült közelfelvételek 2017-18 során születtek 35,5 cm-es Schmidt-Cassegrain-távcsővel és Basler ac A2040-120 ASI 280MM kamerával.

Hirdetés

Cimkék

Keresés