:
Breaking News

Haydn, Mozart és ritkaságok a Ferencsik bérlet koncertjein

Haydn, Mozart és ritkaságok a Ferencsik bérlet koncertjein

A Ferencsik bérlet ebben az évadban is a bécsi klasszika felségterülete. Újdonság azonban, hogy a stílus legnagyobbjai, Haydn és Mozart mellett a korszak ritkábban játszott szerzői is szerepelnek a repertoárban.

Felcsendülnek Asioli, Viotti, Cherubini, Rigel, Gossec, Humel és Krommer művei. Sőt, a bérlet harmadik hangversenyén, január 20-án olyan művek szólalnak meg, mint Massenet A szűz (Le Vierge) című oratóriumának egy zenekari tétele, A Szűz utolsó álma, és Schönberg Megdicsőült éj című opusának vonószenekari változata.

2024. november 11., hétfő / 19:30 / Zeneakadémia

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar Ferencsik Bérletének első hangversenye két ritkasággal kezdődik. Megismerhetjük Bonifazio Asioli (1769–1832) olasz zeneszerző f-moll szimfóniáját, valamint Giovanni Battista Viotti (1755–1824) a-moll hegedűversenyét. A versenymű szólistája, Liya Petrova Bulgária szülötte, a 2016-os dániai Carl Nielsen Nemzetközi Hegedűverseny győztese. Az est karmestere, a svájci Diego Fasolis az I Barocchisti együttes vezetője.

2024. november 12., kedd / 19:30 / Zeneakadémia

A derű és ború klasszikus harmóniája szólal meg a Ferencsik bérlet második estjén, amelyen nyitó- és zárószámként a Kossuth-díjas főzeneigazgató, Vashegyi György Mozart egy-egy művét: a G-dúr és a D-dúr szimfóniát vezényli. A két dúr mű által közrefogva előbb a Mozart-tanítvány Johann Nepomuk Hummel szenvedélyes a-moll zongoraversenye szólal meg a virtuóz Berecz Mihály tolmácsolásában, ezt követően pedig Haydn 39-es számú g-moll szimfóniája, ami a Sturm und Drang stílusáramlat zaklatottságát mutatja.

2025. január 20., hétfő / 19:30 / Zeneakadémia

Az éjszaka és a megdicsőülés fogalmai kapnak főszerepet a január 20-ai koncerten. Hallható lesz Mozart B-dúr szerenádja, Jules Massenet zenekari oratóriumrészlete, A szűz utolsó álma és Arnold Schönberg vonósszextettje, A megdicsőült éj. Az emelkedettség, az átszellemültség atmoszférája mindhárom műben meghatározó. A Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertjén a közelmúltban Kossuth-díjjal kitüntetett Vashegyi György vezényletével szólalnak meg a művek.

2025. január 21., kedd / 19:30 / Zeneakadémia

Izgalmas műsorral várja a közönséget január 21-én a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és vendége, a hegedűművészként és karmesterként egyaránt pódiumra lépő francia muzsikus, Julien Chauvin. A Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertjén ez alkalommal nemcsak Mozart (G-dúr hegedűverseny) és Haydn (G-dúr, „Katona” szimfónia), hanem Luigi Cherubini (Lodoïska- és Démophon-nyitány), Henri-Joseph Rigel (IV., c-moll szimfónia, op. 12) és Francois-Joseph Gossec (Sabinus – részletek a balettszvitből) zenéje is megszólal.

2025. április 17., csütörtök / 19:30 / Zeneakadémia

François Leleux a világ egyik legjobb oboaművésze, egyszersmind kiváló karmestere, aki ezúttal bécsi klasszikus műsorú est főszereplője lesz. A koncert azonban nem szokványos programot kínál, hiszen a nagyok, Mozart és Haydn egy-egy műve (a „Párizsi” és a „Medve” szimfónia) között a köznyelvet képviselő kortársaik, Franz Krommer és Johann Nepomuk Hummel egy-egy fúvós versenyműve is elhangzik. Leleux szólistaként  is pódiumra lép a második rész élén, Hummel Bevezetés, téma és variációk című művében. Krommer Kettősversenyében a zenekar két tagja: a fuvolaművész Szabó Anita és az oboaművész Horváth Béla működik közre.

Egység és sokszínűség jellemzi az új évadot, amelyre szeretettel várja zenekedvelő közönségét a Nemzeti Filharmonikus Zenekar

 

The post Haydn, Mozart és ritkaságok a Ferencsik bérlet koncertjein appeared first on BellaCafe.hu.