:
Breaking News

Volt egyszer egy napfogyatkozás

Volt egyszer egy napfogyatkozás

Negyed századdal ezelőtt milliók láthatták hazánkból az 1999. augusztus 11-i teljes napfogyatkozást. Milliók számára jelentette ez a feledhetetlen napfogyatkozás-élményt. Mindenkinek megvan a maga története erről a napról. Lássuk most Rékási Gábor sztoriját!

Rékási Gábor, Dunapataj

Néhány barátommal elhatároztuk, hogy elutazunk egy olyan helyre, ahol a teljesség ideje alatt élvezhetjük a jelenséget. Eldöntöttük, hogy Dunapatajra fogunk utazni. A terv megvolt, már csak eszközök kellettek. Napfogyatkozáshoz szükséges megfelelő szemüveg mindannyiunknak. Színes film a régi fényképezőgépünkbe. A szemüvegeket beszereztem mindenkinek. Vásároltam egy színes filmet a fényképezőgépembe, ami egy régi Szmena Szimbol gép volt. Nem egy modern eszköz és nem is számítottam arra, hogy tökéletes képek lesznek a napfogyatkozásról készítve vele. A cél a megörökítés volt ilyen módon, és csak erre volt lehetőségem.

A jelenséget annak rendje-módja szerint sikeresen megfigyeltük, én pedig fényképeztem a fogyatkozás egyes fázisait. Izgatottan vártam a film leadása után, hogy kézhez kapjam az előhívott képeket. Amikor elmentem érte, a fotós mazt ondta, hogy sajnos a legtöbb kockán nincsen semmi. Kicsit elszomorodtam.

Otthon a negatívot tüzetesen átnéztem, és minden egyes kockán ott voltak a fotók a fázisokról, ahogy a Hold eltakarja a Napot, de olyan apróban, hogy alig látszottak. Elhatároztam, hogy valahogyan bedigitalizálom, de hamar elfelejtődött a dolog, így nem lett belőle semmi.

Elszállt két évtized, és a napfogyatkozás 20. évfordulóján újra eszembe jutott az a negatív, ami valahol valamerre hánykolódott. Egynapos keresgélés után megleltem a kis dobozkát, ami a negatívot rejtette. Megörültem, hogy még megvan. Sajnos az idő nem javított a film szélén és a felülete sem lett jobb és nagyon pöndörödött is. Végül nagy nehezen találtam a fotólabort, ahol vállalták, hogy megtisztítják, „kivasalják” és digitalizálják a negatívot. Egy hét múlva hívtak, hogy elkészült a nagyítás, digitalizálás.

Csodálatosak a képek zajosságuk ellenére is, hiszen minden tapasztalat és nem megfelelő felszereléssel is sikerült értékelhető képeket kinyerni a 20 éves negatívokból! Még most is hálás vagyok a cégnek, hogy egy felejthetetlen élmény emlékeit ki tudták nyerni a viharvert filmből.

Hála, büszkeség és boldogság van bennem, amikor erre a hosszú kalandra gondolok, ami két különböző évezredet köt össze a technika és csillagászat segítségével.