:

Háborús lázban ég Európa és szárnyal a globális hadiipar – Hogyan válhat beszállítóvá ezekben az iparágakban egy magyar kkv?

Háborús lázban ég Európa és szárnyal a globális hadiipar – Hogyan válhat beszállítóvá ezekben az iparágakban egy magyar kkv?

Az elmúlt években többször is napirendre került az a kérdés, hogy a magyar kkv-k hogyan válhatnak hadi- és repülőgépipari beszállítókká, mind a terület szakpolitikai vezetőinek, mind az érintett gazdasági szereplők és azok érdekképviseleteinek részéről. A témának újra aktualitást ad, hogy az érdemi eredmények nélkül eltelt évek után, augusztus 1-től ismét új felelőse van a szakpolitikailag eddig leginkább sehogy sem kezelt területnek. Vajon a rövidtávú siker lehetőségének hiánya miatt igazából maga a politikai vezetés nem elég motivált, hogy érdemi segítséget nyújtson a potenciális kkv-körnek, vagy az érintett magyar vállalkozások kockázatviselési hajlandósága kevés a két iparág nemzetközi piacának meghódításához? Bármi is a valódi ok, tény, hogy egyedi jó példák igenis vannak: egyes magyar kkv-k önerőből váltak hadi- vagy repülőipari beszállítókká. Ellenben a politika által vizionált, iparági szintű beszállítói kör - főleg az autóipar mintájára elképzelten, - még csírájában sem alakult ki. Felmerül a kérdés, válhatnak-e magyar kkv-k beszállítóvá szélesebb körben ezekben az iparágakban, és ha igen, milyen módon.

Hirdetés

Cimkék

Keresés