:

Esztergom méretű terület égett le Görögországban

Esztergom méretű terület égett le Görögországban

Esztergom méretű, vagyis mintegy 100 négyzetkilométernyi területet perzseltek fel az Athén környékén tomboló erdőtüzek – írja a Space.com. A természeti katasztrófa pusztításáról műholdképeket is közzétett a Kopernikusz Veszélyhelyzet-kezelési Szolgálat (EMS).

#EMSR746

As the #wildfire north of #Athens continues to rage, the is working together to respond

Our #MappingTeam has delivered its Delineation Product, which, as of 12 August, has detected:

+8,500 hectares of burnt area
23 km of fire fronts
168 active flames pic.twitter.com/zb8SUFDUoX

— Copernicus EMS (@CopernicusEMS) August 13, 2024

Az erdőtűz augusztus 11-én tört ki egy, a görög fővároshoz közel eső kisvárosban, Varnavasban. Mivel az ország jelenleg a valaha mért legmelegebb és legszárazabb nyarát éli, ráadásul erős szelek is jelentkeztek a térségben, a lángok nagyon gyorsan tudtak terjedni. Azóta a tűzoltóknak már sikerült megfékezniük a tüzet, de csak azután, hogy óriási területeket emésztett el, számos embert megsebesített és legalább egy életet kioltott.

A görög hatóságok azért kérték a Kopernikusz EMS segítségét, hogy felmérhessék a pusztítás méretét. A Sentinel-2 nevű műhold szolgáltatta képek augusztus 12-én összesen 168 aktív tüzet mutattak, amelyek közül néhány csak pár kilométerre volt Athéntól.

Kapcsolódó Erre nem lehetett felkészülni – felperzselte Athén környékét a tűz Az idei év eddigi legsúlyosabb futótüzével néztek szembe a görögök a hét elején. A kormány nemzetközi segítséget kért és kapott, de sokaknak így is porig égett az otthona. Szerdára végül sikerült megfékezni a lángokat.

The post Esztergom méretű terület égett le Görögországban first appeared on 24.hu.