:

Best of Alien (Only the Greatest Hits)… avagy Alien: Romulus

Best of Alien (Only the Greatest Hits)… avagy Alien: Romulus

Kezdjem a pozitívval? Kellemesen pörgős blockbuster az új Alien, szinte elrepül a csak (?) 2 órás játékideje, de ehhez hoznunk kell magunkban pár kompromisszumot.

A szereplőgárda is bejött, pont a fiatalos energiájuk kell ide, és így a naivitásuk is teljesen hihetőbb. A történet szerint pár 20-25 év körüli bányászkolóniás munkás meglátja a bolygójuk közelében elsodródó Wayland hajóroncsban a lehetőséget egy jobb életre, hiszen az onnan szerzett hibernálókkal végre eljuthatnának abban a naprendszerbe, ahol… nem az emberek utolsó vércseppét is kiszipolyozó kapitalizmus (A Cég) uralkodik. Felérkezve konstatálják, hogy valójában egy teljes űrállomásról van szó, méghozzá kutatóról.

Mivel Alien film, így természetesen “aztán majd jön a futás, meg a sikítás!”, ahogy Ian Malcolm mondaná. Innen pár csavarral bíró, de azért csak egy űrbe helyezett horrorfilmet láthatunk, viszont ennyire nem rohannék előre, mert még éltetni akarok valamit.

A kinézete nagyon bejött. A technológia ezúttal tényleg az, ami az eredeti Alien filmben (mellékvágány: az ott egy Commodore 64 billentyűzet volt?), kortalan retro-lo-tech akármi, aminek hívni akarjuk. Ezen kívül némelyik akciójelenet tetszett, és a végén van egy olyan szép űrjelenet, ami talán megérte a nagyvásznat tényleg. Fede Alvarez elbírt a nagyobb budgettel, sőt, fel sem tűnt igazából a “csak” 80 milliós költségvetés.

A fő probléma, hogy két szék között lengeti a csontos, savas seggét a film, miszerint aki még sosem látott egy Alien filmet, az lehet jobban élvezi csak sima űrhorrorként, de a Romulus közben rá akar ülni a nosztalgiavonatra az ilyen nem 20 évesek számára, mint én lennék. Utóbbiaknál ez egyszerűen “semmi extra” végeredményt jelent, sőt, egy nagyobb bűnt is hoz, amit a kritika címében pedzegettem. Már azon kívül, hogy a robot mindig pont annyira van down vagy upgradelve, hogy pont tudja segíteni a sarokba szorult szereplőket és történetet.

Konkrétan a Romulus mindenhonnan vesz kicsit, talán a trailerben látott sav-kerülgetést nem, de az meg kicsit a Dead Space játékot idézte valamiért. Avagy az egész film olyan, mintha valaki kijegyzetelte volna az eddigi Alien műveket, igen, a negyediket, de még a Prometheus-t is, és ezekből egy az egyben átvett volna dolgokat, hogy az egészet összeremixelve ne próbáljon mondani semmit, csak egy újraindított, folytatható terméket alkosson. Vajon mi lesz itt még, Alien: Ares? Egy csapat tengerészgyalogos érkezik a kihalt kolóniára, hogy […]

Az a helyzet, hogy a Prometheus, de még az Alien: Covenant is erősebb volt ennél abból a szemszögből, hogy legalább próbálkoztak, míg itt tényleg iszonyat ismerős jeleneteket, story beateket kapunk végig, felmelegítését annak, ami volt. Nyilván az Alien és Aliens érinthetetlen lett, de két szék közé huppanok én is azzal, hogy nem folytatom a hasonlítgatást, mert elvoltam vele. (A franc, itt már van egy Alien)

Egynek jó volt, nyárlezáró blockbusternek a legmelegebb napon.

Hirdetés

Cimkék

Keresés