:

Sikeres volt az európai űrszonda első hintamanővere

Sikeres volt az európai űrszonda első hintamanővere

Tökéletesen végrehajtotta az Európai Űrügynökség (ESA) JUICE (Jupiter Icy Moons Explorer) űrszondája az űrkutatás első kettős, Hold és Föld melletti elrepülését, hogy a Föld gravitációját felhasználva a Vénuszon át 2031-ben a Jupiterhez érjen – írja az MTI az űrügynökség bejelentése alapján.

A JUICE a Hold mellett elrepülve megfordult, és a Földhöz érve 6840 kilométerre közelítette meg Délkelet-Ázsiát és a Csendes-óceán térségét, miközben kameráival képeket készített, műszereivel pedig tudományos adatokat gyűjtött, jelezte Ignacio Tanco, a küldetés műveleti vezetője. Az űrszondát 2023 áprilisában indították el a Naprendszer legnagyobb óriásbolygója felé.

A 2035-ig tartó küldetés célja a Jupiter és a bolygó három nagy holdjának, az Európának, a Ganümédesznek és a Callistónak a megfigyelése.

Az űrszonda a Föld és a Vénusz közelében hajt végre összesen négy gravitációs hintamanővert, hogy takarékoskodjon hajtóanyagával. A JUICE a Jupiterhez érkezve előbb pályára áll az óriásbolygó körül, 35 alkalommal megkerüli a három jeges holdat, majd 2034 végén lefékez, és a Ganümédesz körüli pályára állva tanulmányozza annak felszínét.

A kockázatos hintamanőver a tájékoztatás szerint teljesen zökkenőmentesen zajlott, és a szonda ezzel 100-150 kilogramm hajtóanyagot takarított meg, amit arra használ majd, hogy a tervezettnél hosszabb legyen a küldetése, és jobban megközelíthesse a Ganümédeszt. Az ESA a JUICE Földhöz közeli repülésének köszönhetően az űrszonda műszereinek viselkedését is tanulmányozhatta, ami segíthet megérteni, hogyan reagálnak majd a Jupiter környezetében, tette hozzá Claire Vallat, az ESA tudósa.

Kapcsolódó Elindult a Juice, távoli holdakat céloz meg Európa Útnak indult a Juice, a küldetés az Európai Űrügynökség eddigi legnagyobb vállalkozása.

The post Sikeres volt az európai űrszonda első hintamanővere first appeared on 24.hu.