:

Az IAU tiszteletbeli taggá választotta Sárneczky Krisztiánt, a HUN-REN CSFK Csillagászati Intézetének munkatársát

Az IAU tiszteletbeli taggá választotta Sárneczky Krisztiánt, a HUN-REN CSFK Csillagászati Intézetének munkatársát

15 új tiszteletbeli tagot választott a Nemzetközi Csillagászati Unió (International Astronomical Union, IAU). A döntést 2024. augusztus 14-én, az IAU XXXII. Közgyűlésén jelentették be.

A tiszteletbeli tagságot olyan személyeknek ítélik meg, akik bár nem szakcsillagászok, de jelentős előrelépést értek el hazájukban a csillagászati kutatások és a tudományterület népszerűsítése terén. A 15 új tag között találjuk Sárneczky Krisztiánt, a HUN-REN CSFK Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézetének munkatársát is.

Sárneczky Krisztián (Forrás: konkoly.hu)

Sárneczky Krisztián az ELTE-n szerzett földrajz szakos tanári diplomát, majd rendkívüli kitartásával Magyarország legeredményesebb kisbolygóvadászává, emellett öt szupernóva, három nóva és három üstökös felfedezőjévé vált. Több mint 700 számozott főövbeli kisbolygó és több mint 200 földközeli objektum felfedezője.

A Nemzetközi Csillagászati Uniónak több mint 12 ezer tagja van. Küldetése, hogy a csillagászat minden aspektusát, így a kutatást, a kommunikációt, az oktatást és a fejlesztést támogassa. A szervezet a 2018-as bécsi közgyűlése óta választ tiszteletbeli tagokat. Az elismerő címet 2021-ben Mizser Attila, a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkára is megkapta, így Magyarország már két tiszteletbeli taggal büszkélkedhet.

Sárneczky Krisztián tudománynépszerűsítő munkássága mellett az utóbbi időben kiemelkedő eredményeket ért el a bolygóvédelem területén. Az elmúlt két évben három földközeli kisbolygót fedezett fel legfeljebb hat órával a légkörbe érésük előtt, ami az egész világon páratlan sikernek számít. Gratulálunk az elismeréshez, és további sikeres felfedezéseket kívánunk neki!

Az újonnan megválasztott tiszteletbeli tagok névsora ezen a linken érhető el: https://www.iau.org/news/announcements/detail/ann24023/