:

Eldőlt: jövőre térnek csak haza a Starliner asztronautái

Eldőlt: jövőre térnek csak haza a Starliner asztronautái

A NASA bejelentette: 2025 februárjában tér vissza a Földre az a két asztronauta, akik a Boeing Starliner űrhajójának tesztrepülésével utaztak a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) – írja a BBC. Sunita Williams és Butch Wilmore június 5-én indult az eredetileg nyolcnaposra tervezett misszióra, ám a fejlesztés alatt álló Starliner meghibásodása miatt a küldetés elhúzódott.

A NASA egy ideje fontolgatta, hogy a kapszulát üresen, a párost pedig a rivális, a SpaceX által gyártott Crew Dragon űrhajón küldi vissza. Az űrhivatal egy augusztus 24-i sajtótájékoztatón jelentette be, hogy ezen forgatókönyv mellett dönt.

Ez azt jelenti, hogy Williams és Wilmore missziója nyolcnapos helyett nyolc hónapos lesz.

A Starliner létrehozására a NASA korábban több milliárd dolláros szerződést kötött a Boeinggel. A fejlesztés eddig sem volt zökkenőmentes, az első emberes tesztrepülés negatív eredményei viszont tovább bonyolítják a cég és az űrhajó helyzetét. Eközben a SpaceX már évek óta sikeresen használja a hasonló megállapodás keretében létrehozott Crew Dragont.

A NASA és a Boeing mérnökei hónapok óta próbálják megérteni a Starliner műszaki problémáit. Az űrhivatal és a vállalat is igyekezett pozitívan kommunikálni az esettel kapcsolatban.

„Az űrrepülés kockázatos, még a legbiztonságosabb és a legrutinosabb esetben is, és egy tesztrepülés természeténél fogva sem nem biztonságos, sem nem rutinszerű” – mondta Bill Nelson, a NASA igazgatója a szombati sajtótájékoztatón. Mint kiemelte, alapvető értékük a biztonság.

Az asztronautákat hazahozó űrhajó 2024 szeptemberében indul. A fedélzeten eredetileg négy űrhajós utazott volna, a NASA döntésének értelmében viszont két helyet szabadon hagynak Wilmore és Williams számára.

Mindkét asztronauta kifejezetten tapasztalt, a páros az elkövetkező hónapokat tudományos munkával, az ISS karbantartásával és esetleg űrsétával tölti majd. Az, hogy a küldetéssel kapcsolatos problémák miként hatnak majd a Starlinerre és a Boeingre, még kérdéses.

The post Eldőlt: jövőre térnek csak haza a Starliner asztronautái first appeared on 24.hu.