:

Franciaországban tartóztatták le az orosz techmilliárdost

Franciaországban tartóztatták le az orosz techmilliárdost

Egy párizsi repülőtéren tartóztatták le a Telegram üzenetküldő alkalmazás társalapítóját és vezérigazgatóját, a gyakran az orosz Zuckerbergént emlegetett Pavel Durovot – írja a New York Post. A milliárdost azt követően vették őrizetbe, hogy Azerbajdzsánból érkező magángépével augusztus 24-én leszállt a Le Bourget repülőtéren.

A francia hatóságok korábban házkutatási parancsot adtak ki egy előzetes nyomozás részeként Durov és titkosított üzenetküldő alkalmazása ellen, amelynek világszerte mintegy 900 millió felhasználója van.

A bűnüldöző szervek úgy vélik, hogy a Telegram a moderáció hiánya és az általa kínált eszközök, például a kriptovaluták miatt bűnrészessé vált a globális kábítószer-kereskedelemben, pedofíliában és csalásokban.

A parancs csak akkor lépett volna érvénybe, ha Durov francia földre lépett volna, ami szombaton meg is történt. Egyelőre nem tudni, miért vállalta a kockázatot.

A 39 éves Durov a VKontakte nevű közösségi oldal létrehozásában is részt vett. A milliárdos francia és egyesült arab emírségekbeli állampolgársággal is bír, és Dubajban él, ahol a Telegram székhelye is található.

Durov 2013-ban alapította a Telegramot testvérével, Nyikolajjal, de 2014-ben elmenekült Oroszországból, miután nem volt hajlandó átadni a titkosított felhasználói adatokat orosz tisztviselőknek, illetve elhallgattatni a kormánnyal szemben álló közösségeket. Ezt követően önkéntes száműzetésbe vonult, a Forbes szerint a vállalkozó vagyona jelenleg mintegy 15,5 milliárd dollárra rúg.

A felhasználókat védő irányelve miatt a Telegramot egyébként korábban más kormányok is erősen kritizálták, a platform pedig az orosz-ukrán háborúban is fontos információforrássá vált. Durov szerint a Telegram semleges közösségimédia-platform, és nem geopolitikai szereplő.

Sajtóértesülések szerint Durovot már vasárnap bíróság elé állíthatják terrorizmussal, kábítószerrel, bűnpártolással, csalással, pénzmosással, lopott áruk átvételével és gyermekpornográfiával kapcsolatos vádak miatt. Egy, az ügyet ismerő nyomozó szerint a Telegram megszámlálhatatlanul sok bűncselekmény és szabálysértés elkövetését tette lehetővé, Durov pedig semmit sem tett ez ellen.

The post Franciaországban tartóztatták le az orosz techmilliárdost first appeared on 24.hu.