:

Mit csinálnak egész nap az űrben rekedt asztronauták?

Mit csinálnak egész nap az űrben rekedt asztronauták?

Lassan három hónapja lakik a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) az a két asztronauta, akik még június 5-én indultak útnak a Starliner űrhajó fedélzetén. Az eredeti tervek szerint körülbelül nyolc napot töltöttek volna a Földön kívül, a küldetés közben fellépő meghibásodás miatt azonban már az is benne van a pakliban, hogy nyolc hónap lesz belőle. Sunita Williams és Butch Wilmore ez idő alatt nem ölbe tett kézzel várják a hazatérést, hanem komoly munkát végeznek. Utánajártunk, hogy pontosan milyen feladatokat kell végrehajtaniuk.

Kemény munka az űrhajósoké

Az ISS-re utazni költséges mulatság, az ott töltött idő pedig tudományos szempontból is meglehetősen értékes, így az odalátogató emberek jellemzően nem egyszerű űrutazók, hanem képzett szakértők, akiknek küldetést kell teljesíteniük. A NASA ismertetője alapján egy asztronauta munkarendje elég megterhelőnek tűnik: naponta átlagosan 16 órát dolgoznak, de a nap 24 órájában készenlétben vannak, vagyis bármikor munkába állíthatják őket, ha szükséges.

Az ISS legénységének fő feladatai a tudományos kutatások folytatása, részvétel az orvosi kísérletekben, illetve az űrállomás karbantartása.

Utóbbi az amerikai űrügynökség szerint önmagában kitesz egy teljes munkaidős állást, hiszen a csapatnak folyamatosan ellenőriznie kell az állomás rendszereit, a légszűrőket kell tisztítaniuk, valamint frissíteniük kell a számítástechnikai berendezéseket is, hogy azokat jó állapotban tartsák. Ezek mellett kell kutatásokat folytatniuk, ráadásul kötelességük folyamatosan figyelni a saját élettani értékeiket is, hogy a tudomány jobban megértse, milyen hatással van az emberi szervezetre az űrben töltött hosszú idő.

Továbbá bármikor készen kell állniuk arra, hogy vészhelyzeti javításokat végezzenek, hiszen, ha bármi elromlik az ISS-en, például szivárgást érzékelnek, azt nekik kell helyrehozniuk. Az ilyen munkálatok akár űrsétát is igényelhetnek, amelynek már csak az előkészületei is több órát vesznek igénybe, hiszen számos légzési és testgyakorlatot kell elvégezniük, ezzel kerülve el, hogy a nyomáskülönbség potenciálisan halálos keszonbetegséget okozzon.

Mindent összevéve egy űrhajós átlagos hétköznapi ütemterve nagyjából így néz ki:

Felkelés után reggelizik és tisztálkodik, majd a legénység tagjai megnézik a napi időbeosztásukat egy számítógépen. Ezt követően vérmintát vesznek mindenkitől, amelyet a nap későbbi szakaszában megvizsgálnak, illetve megbeszélést tartanak, hogy biztosra menjenek, mindenki tudja, mi az aznapi feladata. A munka egy rutinszerű levegőminőség-ellenőrzéssel kezdődik, ami után az asztronauták a kijelölt kísérleteikkel kezdenek el foglalkozni. Később egy másik levegőminőség-ellenőrzés jön, amelyet kétórás testedzés – futógépezés és szobabiciklizés –, illetve ebéd követ. Ebéd után kapnak egy órányi pihenőidőt az asztronauták, de utána vissza kell térniük az állomás karbantartásához, illetve a kísérletek és kutatások folytatásához. Ha minden napi feladat kész, az űrhajósok ellenőrzik az ISS rendszereit, futnak még pár kört a gépen, illetve kitakarítanak. A napot vacsorával, a következő nap teendőinek átbeszélésével, illetve egy kis alvás előtti szabadidővel zárják.

A hétvégi menetrend valamivel lazább, de a takarítás és a karbantartási munkák ilyenkor sem szünetelhetnek.

NASA / AFP Butch Wilmore és Suni Williams 2024. július 2-án.

A Starliner-legénység feladatai

Sunita Williams és Butch Wilmore azonban más céllal indultak útnak: ők jelenleg nem tagjai az ISS expedíciójának, missziójuk lényege az volt, hogy tesztrepülést végezzenek a Boeing új űrhajójával, a Starlinerrel. Emiatt nagyrészt munkájukat is a jármű körüli teendők tették volna ki, legalábbis a tervek szerint. A NASA előzetesen azt írta a weboldalán, hogy a két asztronauta dolga utazás közben az űrhajó teljesítmények folyamatos monitorozása lesz, megérkezés után pedig egy héten keresztül további teszteket végeznek majd a Starlineren, miközben támogatják az ISS legénységének munkáját.

Ezzel szemben már lassan 3 hónapja segítik őket, ám saját elmondásuk szerint ezt kicsit sem bánják, sőt, remekül érzik magukat az állomáson, ahol már számos izgalmas kísérletben vehettek részt. Mindez viszont nem azt jelenti, hogy ők is a fent vázolt időbeosztás szerint élnek, hiszen idejük jelentős részét a Starliner meghibásodásának javítása teszi ki.

Azonban, ha a NASA végül úgy dönt, hogy nem térhetnek haza a Boeing űrhajójával, akkor 2025 februárjáig az ISS-en kell maradniuk, és a legénység teljes értékű tagjává válnak. A CNN a NASA-tól úgy tudja, Williams és Wilmore erre a forgatókönyvre fel van készülve, és minden olyan ismeretnek a birtokában vannak, amelyek az ottani munkavégzéshez szükségesek, így nem okozna gondot nekik alkalmazkodni a feszes ütemtervhez.

A Nemzetközi Űrállomás jelenlegi legénységét legkorábban szeptember 24-én cserélné le Zena Cardman, Nick Hague, Stephanie Wilson és Alekszandr Gorbunov. Ha viszont a Starliner nem tudja hazavinni a két utasát, úgy ebből a csapatból csak ketten utazhatnának az ISS-re, hogy hazafelé beférjen melléjük Williams és Wilmore is az űrhajóba. Ezzel ők további 5–6 hónapra maradnának a már most ott töltött több mint 2 hónap után.

Szórakozásra is maradt idő

A Starliner legénységének esete nagy médiafigyelmet kapott, ennek köszönhetően pedig többször is bepillanthattunk abba, hogy a két űrhajós mivel foglalatoskodik a Földön kívüli tartózkodása alatt. A NASA elmondása szerint Wilmore-ék munkájának többek között része volt az állomás gépeinek ellenőrzése, a rakomány kezelése, illetve tudományos kísérletekben is részt vettek.

Ezek mellett azonban szórakozni, kikapcsolódni is maradt idejük: a párizsi olimpia alatt például készítettek egy videót arról, ahogy a súlytalanságban egy olimpiai fáklyát adogatnak át egymásnak, illetve a legénység tagjainak. Ezután pedig olimpia sportágakat is imitáltak a mikrogravitációs környezetben.

Kapcsolódó Nem tudni, mikor érhet véget az elátkozott űrmisszió A Starliner űrhajó eddigi fejlesztése nem volt zökkenőmentes, és az első emberes tesztrepülése sem éppen az elvárásoknak megfelelően alakul.

The post Mit csinálnak egész nap az űrben rekedt asztronauták? first appeared on 24.hu.