:

Újszülött csillagok az ESO hét képén: az égi 1% rejtélye

Újszülött csillagok az ESO hét képén: az égi 1% rejtélye

Az RCW 106 jelű térség. (ESO/M. Mattern et al.)

A képen látható ragyogó vörös felhők sűrű gázból álló régiók, ahol csillagok születnek. Azonban az RCW 106 katalógusjelű térséghez hasonló felhőkben a gáznak csupán 1 százalékából jönnek létre csillagok, és a csillagászoknak fogalmuk sincs, hogy miért.

Csillagok akkor keletkeznek, amikor a hatalmas, hűvös gázfelhők egyes helyeken összecsomósodnak, és a kritikus sűrűség elérésekor csillagokká omlanak össze. A kritikus sűrűség feletti tartományban, a még sűrűbb térségekben vajon még több csillag születik? Segíthet ez megmagyarázni az 1%-os rejtélyt?

A kutatók az ESO által működtetett Atacama Pathfinder Experiment (APEX) mikrohullámú rádiótávcső adatai alapján arra jutottak, hogy a sűrűbb régiók nem feltétlenül szülnek több csillagot. Az eredményekről az Astronomy & Astrophysics című lapban közzétett tanulmányukban számoltak be.

A kutatók szerint a rejtély azzal magyarázható, hogy a sűrűbb felhők fonalas struktúrákra és magokra tagolódnak, majd a csillagok ezekből alakulnak ki, de még mindig sok kérdés maradt megválaszolatlan. A fenti felvételen ezeket az érdekes területeket látjuk: az APEX ArTéMiS kamerájával a sűrű gázról készült vöröses térképet helyezték rá az ESO Nagyon Nagy Távcsövének (Very Large Telescope – VLT) optikai felvételére.

Az APEX tovább vizsgálja ezt a csillagászati rejtélyt, így a jövőben még több hasonlóan lenyűgöző képre számíthatunk.

Forrás: ESO