:

Sarki fény és Perseida-hullócsillagzápor

Sarki fény és Perseida-hullócsillagzápor

A Perseidák meteorraj idei jelentkezése sokáig emlékezetes lesz. Nem a hullócsillagok kimagasló száma miatt, hanem a hazánkban ritka égi vendég, a sarki fény megjelenése miatt.

Landy-Gyebnár Mónika, Gyapükaján

Gyepükaján, nagykeszi templomrom volt a helyszín. Mivel az időjárás előrejelzés a 12/13 éjjelre felhőket adott, ezért a 11/12-i éjjelt töltöttük kinn a férjemmel. Mivel ez gyakorlatilag a maximum előtti éjjel volt, azért eget verő aktivitásra nem számítottam. Az esti órákban volt néhány szép fényes (0 /-2 körüli) rajtag, de igazán nagy fényességű tűzgömböt nem láttunk. A fényesebbek így is gyönyörű nyommal jöttek. A látott és fotózott meteorok elsöprő többsége PER (Perseida) volt, rajtuk kívül néhány szép KCG (Kappa Cygnida) hullott még, pár nem túl fényes SDA (Déli Delta Aquarida), illetve egy CAP (Capricornida) volt. A kompozitra 27 PER került rá, a kép alapját az éjszaka kellemes meglepetése képezte (sarki fény) adta. A romot egy kis lámpával derítettem.

Összesen 86 PER volt a fotóimon (3 géppel fotóztam), ami egy maximum előtti éjjelre egész jó arány. Mindenesetre remélem, hogy még az én életemben lesz olyan PER max, amikor újra 8-10 tűzgömböt lehet fotózni.