:

Bolygókeletkezést megakadályozó óriáscsillagokat találtak az Orion-ködben

Bolygókeletkezést megakadályozó óriáscsillagokat találtak az Orion-ködben

A nagyon fényes csillagok egy bizonyos pontig pozitív hatással lehetnek a bolygók formálódására, de attól kezdve az általuk kibocsátott sugárzás a protoplanetáris korong anyagának szétszóródását okozhatja. A Science című lapban megjelent tanulmány a James Webb-űrtávcső adatait felhasználva arról számolt be, hogy miképpen befolyásolja a sugárzás a bolygók kialakulását az Orion-ködben.

Egy nemzetközi kutatócsoport a James Webb-űrtávcsővel vizsgálta az Orion-köd csillagbölcsődéjét, hogy többet tudjon meg a bolygórendszerek kialakulásáról, így saját Naprendszerünkéről is. A d203-506 rendszer protoplanetáris korongjának megfigyelésekor felfedezték, hogy a nagy tömegű csillagok kulcsfontosságú szerepet játszanak az egymillió évnél fiatalabb bolygórendszerek formálódásában.

A James Webb-űrtávcső felvétele az Orion-ködről. (NASA/ESA/CSA/S; Fuenmayor PDRs4AII)

Ezek a csillagok, amelyek tízszer nagyobb tömegűek, és ami még fontosabb, százezerszer fényesebbek, mint a Nap, nagyon erős ultraibolya sugárzással bombázzák rendszerük kialakulóban lévő bolygóit. A rendszer központjában lévő csillag tömegétől függően ez a sugárzás segítheti a bolygók születését, de akár meg is akadályozhatja a folyamatot azáltal, hogy szétfújja az anyagot, amiből kialakulhatnának. Az Olivier Berné (CNRS) vezette kutatócsoport azt találta, hogy az Orion-köd a nagy tömegű csillagainak intenzív sugárzása miatt a d203-506 jelű rendszerben nem alakulhatna ki Jupiterhez hasonló bolygó.

A kutatócsoport a James Webb-űrtávcső és az ALMA rádiótávcső-hálózat adatainak segítségével meghatározta a gázban fennálló fizikai feltételeket. Kiszámították, hogy milyen sebességgel veszít tömeget a korong, és az eredmények arra utalnak, hogy a teljes korong gyorsabban oszlik szét, semhogy egy óriásbolygó kialakulhasson benne.

„Nagyszerű, hogy az évek során a csapat által végzett rengeteg munka, beleértve a megfigyelések megtervezését és az adatok kiértékelését is, végre meghozta a gyümölcsét. Ezek az eredmények fontos előrelépést jelentenek a bolygórendszerek kialakulásának megértésében.” – mondta Yoko Okada, a Kölni Egyetem Asztrofizikai Intézetének munkatársa.

A James Webb-űrtávcső nagyon gazdag adatállománnyal rendelkezik az Orion-ködről, amelynek segítésével a kutatók a legkülönbözőbb elemzéseket végezhetik a csillagok és a bolygók kialakulásával, valamint a csillagközi anyag fejlődésével kapcsolatban.

Forrás: Kölni Egyetem